U Republici Srpskoj postoje tužioci i sudije koje ne interesuje istina, već popuna broja postupaka i izrečenih presuda bez obzira na to da li osuđuju ljude poput mene koji nisu krivi za zločin i što se time uništavaju čitave porodice i potvrđuje anatema zločinca.

Napisao je to u otvorenom pismu bivši pripadnik Vojske RS, policajac i ratni vojni invalid Milenko Berić koji je, kako njegova odbrana tvrdi u montiranom sudskom procesu, osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina u zaseoku Sivci kod Kozarca u junu 1992. godine.

Pismo je uputio predsjedniku RS Miloradu Dodiku, Ministarstvu pravde RS, Vrhovnom sudu RS, Boračkoj organizaciji Srpske i Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Berić je u pismu istakao razočaranost time što je kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova RS i ratni vojni invalid ostao bez podrške i zaštite zbog nečega za šta nije kriv.

– Vjerovatan razlog za takvo ponašanje i djelovanje je činjenica da se neke sudije i tužioci žele dodvoriti međunarodnim faktorima i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu od kojih zavise njihov status i napredovanje u službi. Tokom 2012. protiv mene je u Sudu BiH pokrenut istražni postupak, ali pošto nije bilo dokaza za podizanje optužnice predmet je proslijeđen Okružnom tužilaštvu u Banjaluci – naveo je Berić u pismu.

Istakao je da su svjedoci na suđenju rekli da on nije bio na mjestu ubistva i da nije imao oružje ni uniformu, ali da ga je Okružni sud u Banjaluci ipak osudio za ubistvo dvojice Bošnjaka. Naveo je da je površni izvještaj izvještajnog sudije Vrhovnog suda RS Gorane Mikeš, koja je predložila odbacivanje njegove žalbe, Vijeće sudija Vrhovnog suda prihvatilo bez studioznog proučavanja i razmatranja žalbe.

– Sve to čovjeka ostavlja bez riječi, koliko je jadno i sramotno. Sudije Vrhovnog suda mogle su bar pregledati snimak i osnovne dokumente sa suđenja u Okružnom sudu i utvrditi da se radi o farsi i montiranom procesu u kome su važne samo brojke, a ne i stvarni počinioci zločina – stoji u pismu.

Naoružani ljudi u uniformama odveli su 9. juna 1992. godine iz kuće u zaseoku Sivci Suada Sivca i Sulejmana Garibovića i od tada im se gubi svaki trag. Za ubistvo Sivca i Garibovića Okružni sud u Banjaluci 8. decembra 2014. kao saizvršioce osudio je Berića, koji je nakon rata godinama radio kao policajac u Kozarcu, i Gorana Niševića na po šest godina zatvora. Presudu je u maju ove godine potvrdio i Vrhovni sud RS, poslije čega je odbrana uputila apelaciju Ustavnom sudu.

Berić je u više navrata kazao da mu je bivši tužilac Okružnog tužilaštva u Banjaluci Branko Mitrović tokom saslušanja prijetio želeći da mu iznudi priznanje zločina ili da kaže ko ga je počinio. Berić tvrdi da o zločinu ne zna ništa, te da je zbog toga odbio Mitrovićevu ponudu da bude svjedok tužilaštva. Pošto nije pristao na to, kaže Berić, Mitrović je podigao optužnicu.

Iz spisa u tom predmetu vidi se da tokom suđenja nijedan svjedok nije rekao da je vidio Berića pred Sivčevom kućom. Ključni svjedok tužilaštva, u izjavi koja je drugačija od one koju je dao u Sarajevu, rekao je da mu se čini da je vidio Berića u zaseoku Sivci, ali ne kod kuće nestalog. Sud nije uvažio izjave pet svjedoka odbrane, Bošnjaka iz Kozarca.

Vrhovni sud RS je u obrazloženju svoje odluke naveo da je prvostepeni sud došao do jedinog mogućeg zaključka da je ubistvo nastupilo kao direktna posljedica radnji optuženih kao saizvršilaca.

U Kabinetu predsjednika RS rečeno je da je pismo stiglo, da nadležna služba provjerava detalje tog procesa i da je istina najvažnija.

U BORS-u kažu da će Beriću i njegovoj odbrani pružiti svaku pomoć s ciljem dokazivanja istine u tom slučaju.

U Republičkom tužilaštvu u kome je sada zaposlen Mitrović juče nisu odgovarali na telefonske pozive, dok su u Vrhovnom sudu rekli da je Mikešova odsutna.

Izvještaj

Milan Romanić, branilac Milenka Berića, kaže da je Gorana Mikeš izvještaj sastavila ekspresno, odnosno istog dana kada je podnesena žalba na presudu Okružnog suda dala je prijedlog da Berićeva žalba bude odbačena i potvrđena prvostepena presuda.

 

– Potpuno je uvažila sve navode tužioca Branka Mitrovića, a odbacila navode odbrane – kaže Romanić koji je podnio i zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu RS te krivične prijave protiv četiri svjedoka zbog lažnog svjedočenja.

Glas Srpske