Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić rekao je da je referendum legitiman način da građani Republike Srpske daju mišljenje o Sudu, Tužilaštvu i pravosuđu BiH i da to niko ne može osporiti.

“Nema razloga da iko u međunarodnoj zajednici i unutar BiH osporava pravo građanima Republike Srpske da o nekom problemu iznesu svoje mišljenje na referendumu”, rekao je Pavić na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Pavić je podsjetio da, prema Ustavu Republike Srpske, građani Srpske imaju pravo da se izjasne o nekim pitanjima.

“Ako neko misli da referendum ugrožava BiH ili bilo koji entitet, onda idemo poništiti referendum u kojem nisu učestvovali Srbi i kojim se podijelila BiH. Ako poništimo rezultate toga referenduma, onda nećemo održati ni ovaj, jer više nema potrebe”, istakao je Pavić.

Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da bi referendum ukoliko se održi u Republici Srpskoj mogao da izazove međuetničke sukobe u BiH, Pavić je rekao da je i napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, kao i rezolucija o Srebrenici koju su Bošnjaci “gurali” u Savjetu bezbjednosti UN moglo izazvati iste takve odnose u BiH i slično.

Kada je riječ o predstojećem sastanku u Briselu o strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH, Pavić smatra da dijalog može uspjeti ako bude dobre volje. “Treba se riješiti svih stranaca u pravosuđu. Unutar BiH mora se postići dogovor, a ne da neko sa strane nameće rješenja”, rekao je Pavić.

On je naveo da je teško govoriti o novom zakonu o radu koji još nije ni u nacrtu nigdje dostavljen, ističući da se mora uspostaviti dijalog socijalnih partnera bez kojeg je teško donijeti zakon.

Pavić je podsjetio da su sve zemlje u okruženju promijenile radno zakonodavstvo i da sve nevladine organizacije i međunarodna zajednica smatraju da BiH sa ovakvim zakonodavstvom ne može u EU.

“Republika Srpska mora mijenjati radno zakonodavstvo, i to onako kako se dogovore socijalni partneri. DNS ne bi volio da se taj zakon donese bez učešća svih socijalnih partnera”, istakao je Pavić.

Govoreći o dosadašnjem radu Narodne skupštine Republike Srpske, Pavić je rekao da su nevladine organizacije dale najveću ocjenu rezultatu rada parlamenta Srpske.

“Rad Narodne skuppštine Republike Srpske može dobiti visoku ocjenu, dok drugu stvar predstavlja rad pojedinih narodnih poslanika koji nisu bili tamo da bi predstavljali građane koji su ih birali, već provodili određene politike koje nisu politike građana”, zaključio je Pavić.

SRNA