Bošnjački član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH, Amor Mašović, za vrijeme rata razvio je unosan privatni biznis učestvujući u ilegalnim razmjenama zarobljenika i tijela poginulih srpskih boraca i civila, saznaje Press!

U posjedu našeg lista nalazi se strogo povjerljivi izvještaj načelnika Uprave bezbjednosti Glavnog štaba tzv. Armije BiH, Fikreta Muslimovića, u kojem je Mašović, tadašnji zamjenik predsjednika Državne komisije za razmjenu zarobljenika, direktno optužen za samovoljno i neovlašćeno postupanje prilikom razmjene zarobljenika i tijela poginulih. Sagovornici Pressa iz udruženja koja okupljaju porodice žrtava i nestalih lica iz RS, između ostalog tvrde da ovaj dokument potvrđuje njihove ranije sumnje da je kontroverzni bošnjački član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH, prema njihovim riječima, stekao basnoslovno bogatstvo trgujući Srbima koje su bošnjačke snage zarobile u gradovima koji su se za vrijeme rata nalazili pod kontrolom tzv. Armije BiH!

Na svoju ruku

Nema pisanih tragova

U izvještaju Fikreta Muslimovića kojim se kritikuje Mašovićev ratni angažman u bošnjačkoj komisiji za razmjene, između ostalog se navodi da ni o jednoj razmjeni, koja se odvijala pod Mašovićevom kontrolom, ne postoje pisani tragovi ili dokazi da se razmjena zaista i dogodila!

– Navedeni podaci upućuju na potrebu da se svestrano sagleda rad Državne komisije za razmjenu zarobljenika, posebno sa stanovišta zakonitosti njenog rada – zaključuje se u izvještaju.

– Mašović samoinicijativno vrši razmjene zarobljenika i tijela, a pritom nikog ne obavještava. Na primjer, prilikom razmjena 8. februara i 9. marta 1993. godine niko osim njega nije znao broj niti imena ljudi za razmjene, kao ni kriterije razmjena. Po osnovu njegove privatne razmjene nedavno je jedna žena srpske nacionalnosti puštena iz vojnog zatvora, a nepoznato je s kim je razmijenjena. Samo se pouzdano zna da je Mašović posredovao u njenom puštanju i odvođenju na Aerodrom Sarajevo radi razmjene – navodi se u izvještaju koji je Muslimović dostavio svojim pretpostavljenima u Glavnom štabu tzv. Armije BiH.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije, Milan Mandić, za Press tvrdi da njegovo udruženje već godinama posjeduje brojne dokaze, ali i svjedočenja preživjelih srpskih logoraša, koji, kako kaže, optužuju Mašovića da je za vrijeme rata uzimao novac od Srba u zamjenu za njihovo oslobađanje iz bošnjačkih kazamata.

Brojni svjedoci

– Postoje svjedoci koji su sutra spremi da svjedoče da je Amor Mašović od brojnih sarajevskih Srba tražio pare za njihovo puštanje na slobodu! Lično poznajem ženu koja je, prema vlastitom priznanju, za vrijeme rata Mašoviću dala 5.000 tadašnjih njemačkih maraka za oslobađanje njenog muža iz jednog od zatvora za Srbe. Mašovićeva “tarifa” je otprilike toliko iznosila za vrijeme cijelog rata, a zanimljivo je i da se oko 350 sarajevskih Srba sve do danas vode kao nestali, iako su uredno evidentirani u arhivama bošnjačke vojske i policije da su bili živi uhapšeni i odvedeni u zatvor. Mašovića bi vrijedilo pitati i za njihove sudbine – poručuje Mandić.

S druge strane, prozvani Mašović za Press tvrdi da su sve razmjene koje je organizovao za vrijeme rata bile potpuno transparentne, te da su se, prema njegovim riječima, odvijale pod okriljem tadašnje bošnjačke komisije za razmjene.

– Ne znam šta piše u izvještaju koji pominjete, ali garantujem da je sve bilo potpuno transparentno. Što se tiče Mandićevih optužbi, ako nešto zaista tvrdi bilo bi red da to kaže i pred nadležnim tužilaštvima. Optužbe da sam uzimao novac zaista ne zaslužuju komentar – kaže Mašović.

Press