Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić otvorila je danas u Prijedoru 10. Blanik kup “Prijedor 2015”, jedino takmičenje te vrste u BiH.

“Posebno nas raduje što ovdje danas imamo predstavnike svih zemalja bivše Jugoslavije i drugih evropskih država koji su prepoznali jedinstvenost ovog takmičenja, a mi ćemo se potruditi da budemo dobri domaćini”, rekla je Rešićeva, koja je i predsjednik Organizacionog odbora kupa.

Ona je istakla da su najviše pažnje obratili na aspekt bezbjednosti svih učesnika ovog veličanstvenog skupa.

Rešićeva je potvrdila da je Vlada Republike Srpske za podršku ovoj manifestaciji izdvojila 10.000 KM, a da je grad Prijedor domaćin takmičenja.

Savjetnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Tomislav Marić istakao je da je Blanik kup jedan od prvorazrednih sportskih događaja.

“Ovaj kup zaokružuje sjajnu sliku sportskih događaja u Srpskoj”, rekao je Marić.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković poželio je učesnicima da se ugodno osjećaju u Prijedoru, da imaju sportske sreće i ostvare dobre rezultate, te da dođu i iduće godine.

Direktor Blanik kupa “Prijedor 2015” Milan Marković rekao je da u takmičenju u preciznom slijetanju jedrilicom na aerodromu “Urije” danas učestvuje 35 takmičara iz Poljske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i BiH.

“Očekujemo da se letovi odvijaju bezbjedno i u skladu sa pravilnikom o takmičenju”, dodao je Marković.

Takmičarski letovi traju od podneva do 16.00 časova, a proglašenje pobjednika predviđeno je za 17.00 časova.

Riječ je o takmičenju pilota, jedinom takve vrste u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-23” koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

Cilj takmičenja je da se jedrilicom sleti što bliže zamišljenoj liniji, a svako zaustavljanje prije ili poslije te linije nosi kaznene poene.

Takmičenje se odvija ekipno i pojedinačno u tri kategorije – otvoreno, te prvenstva Republike Srpske i BiH.

SRNA