Video-snimak na kome se vidi kako se nekoliko Palestinki tuče s vojnikom, koji pokušava da uhapsi jednog dječaka, pogledan je više od dva miliona puta na Fejsbuku.

Na snimku, koji baca svjetlo na izraelsku vojnu politiku na okupiranim palestinskim teritorijama, maskirani vojnik drži dvanestogodišnjeg dječaka, kome je ruka u gipsu dok ga rođake tog mladog Palestinca, uključujući majku i sestru, vuku za uniformu i udaraju.

Dječakova petnaestogodišnja sestra grize vojnika za ruku, dok okupljeni Palestinci upozoravaju vičući: ” On je mali dječak. Ruka mu je slomljena”.

Vojnik se bori najprije sa dječakom, a potom s grupom žena, koje su mu strgnule masku s lica, oko jedan minut, prije nego što komandujući oficir stigne da mu pomogne. Vojnik tada pušta dječaka i ljutito baca šok-bombu na grupu ljudi dok odlazi.

Orginalni video snimak, do koga je došao Asošijeted pres preko autora, lokalnog aktiviste i rođaka dječaka, Bilala Tamimija, prikazuje to isto. to radio.

Sukob je izbio u petak tokom nedjeljnog preotesta u selu Nebi Saleh na Zapadnoj obali, gdje se izraelski vojnici i palestinski demonstranti često sukobljavaju. Stanovnici sela tvrde da im je obližnje jevrejsko naselje ograničilo pristup izvoru.

Snimak je izazvao osude na račun Izraela, jer isuviše oštro postupa u sukobu s palestinskim demonstrantima, posebno maloljetnicima.