Septembar će definitivno biti jedan od najuzbudljivijih meseci ove godine – sa “krvavim mesecom”, pomračenjem meseca i zanimljivim pomeranjem zvezda. Ovo će svakako uticati na vaša osećanja i život, ali će pritom biti i jako uzbudljivo i zabavno za gledanje. Ovo je puni kalendar nebeskih događaja – a vi bacite ponekad oko na nebo.

  1. septembar: Neptun u opoziciji sa Suncem

Čuvena plava planeta Neptun početkom meseca će se naći najbliže planeti Zemlji. Neptun se diže u suton i zalazi u svitanje, tako da je jasno vidljiv cele noći. Sunce će mu lepo obasjati celu površinu pa će biti odlično vidljiv – ali vam je teleskop ipak neophodan .

Budući da se sunce nalazi u Devici, u septembru ćemo biti prilično praktični, ali ćemo takođe stremiti ka savršenim rezultatima. Nažalost, Neptun se nalazi u opoziciji, pa će nas on izbaciti iz balansa i neće biti lako naći i održati motivaciju.

  1. septembar: Lunarno pomračenje Aldebarana

Do ovakvog pomračenja dolazi kada se Mesec nađe između Zemlje i neke druge planete ili asteroida. Ovog puta je u pitanju zvezda Aldebaran, najsjajnija zvezda iz sazvežđa Bika, a 4. septembra će mesec proći ispred nje. Sa jačim dvogledom ili teleskopom moći ćete da posmatrate kako zvezda polako nestaje iza Meseca.

  1. septembar: Druga četvrtina Meseca

Ovo je jedna od mesečevih faza, a posebna je zato što se Mesec i Sunce nalaze pod pravim uglom. Budući da su sve planete zaobljene i sve se kreće u krug, ovaj prav ugao ne utiče dobro na ljude, pa u ovakvim situacijama možemo da očekujemo tenziju i frustracije.

Budući da je u pitanju druga četvrtina, i Mesec se sada polako puni, ljudi će u ovom periodu pokušavati da završe započete poslove i da se pripreme da neke stvari privedu kraju.

  1. septembar: Kraj retrogradne Venere

Period čuvene i ozloglašene retrogradne Venera, koja je pravila haos na privatnom planu svih znakova, konačno se završava. To znači da će svi vaši ljubavni problemi polako da se smiruju, pa ćete ili ući u mirnu fazu ili ćete definitivno odlučiti da je vreme za kraj.

Moguće je da ćete se u ovom periodu osećati premoreno i slomljeno, zato što je retrogradna Venera iscrpela mnogo energije. Ali, ne brinite – sada ulazimo u mirniji period.

9-10. septembar: Najbolji pogled na Veneru

Venera će biti vidljiva na istoku rano u zoru. Ovo je idealna prilika za posmatranje zvezda, jer je vreme još uvek lepo, a Venera će biti vidljiva sa desne strane Sunca pred samo svitanje.

  1. septembar: Delimična solarna eklipsa u Devici

Do delimičnoe eklipse ili delimičnog pomračenja dolazi kada se Mesec nađe između Sunca i Zemlje, ali ne u direktnoj liniji – tako da neće celo Sunce biti pokriveno, već samo jedan deo.

  1. septembar: Retrogradni Merkur u Devici

Retrogradni Merkur nam stiže treći i poslednji put ove godine. Merkur ima najveći uticaj na ljude kad je retrogradan, pa čak i oni koji ne veruju u astrologiju ne mogu da poreknu njegov uticaj. Najveći problemi sa kojima ćete se susretati zahvaljujući ovoj planeti jesu  u komunikaciji, tehnologiji i planovima putovanja.

Sada je pravo vreme da dva puta sve dobro proverite do detalja, kako ne bi došlo do neočekivanih promena. Ovo posebno važi za one ljude koji planiraju da putuju krajem septembra.

  1. septembar: Prva četvrtina Meseca

Lepe vesti – ovo je vreme pozitivnih promena. Od mladog Meseca ka punom Mesecu put nije tako dug, ali je uzbudljiv jer je ovo vreme novih početaka i mlade energije. Trebalo bi više pažnje da posvetimo telu, ali i negovanju duše i uma. Pročitajte knjigu, odgledajte dobar film, posetite spa ili jednostavno uradite nešto što vas usrećuje a što dugo niste radili.

  1. septembar: Septembarska ravnodnevnica

Obdanica i noć će podjednako trajati, a ovo može da ima poseban efekat na neke ljude. Sunce u Devici je znak za početak jeseni na severnoj hemisferi, a proleća na južnoj. Ovo je poseban dan jer će na svim delovim sveta biti otprlike ista količina sunčeve i dnevne svetlosti.

  1. septembar: Pomračenje Meseca

I to totalno pomračenje Meseca! Do ovoga dolazi kada se Zemlja nađe tačno između Sunca i Meseca, pa sprečava sunčevu svetlost da dođe do našeg satelita – i samim tim se Mesec ne vidi.

  1. septembar: “krvavi Mesec”

Ovo je najbliži Mesec ove godine i delovaće veće i punije nego inače. “Krvavi Mesec” je savršeno pun Mesec, a ime je dobio jer ima crvenu boju, zbog činjenice da se Zemja nalazi između Sunca i Meseca. Naravno, to se uvek podudara sa pomračenjem Meseca – ali on ne mora nužno da bude potpuno mračan. Naime, iako sunčeva svetlost ne može da priđe od senke Zemlje, određeni zraci se rasipaju i stižu do Meseca.

24sata