Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Šemsudin Mehmedović, za vrijeme rata vjenčao je na desetine bošnjačkih djevojaka s mudžahedinima iz arapskih zemalja od kojih je kasnije veliki broj, pod sumnjom da su islamski teroristi, završio u američkom zatvoru „Gvantanamo” na Kubi, saznaje Press!

U posjedu našeg lista nalaze se četiri vjenčana lista, izdata 1993. i 1994. godine od Matičnog ureda u Tešnju, na kojima se ispod imena mladenaca, ženika – Arapina i mlade – Bošnjakinje, kao potpisano službeno lice nalazi ime Šemsudina Mehmedovića. Inače, interesantno je da je aktuelni poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, u vrijeme kada je vjenčavao mudžahedine s bošnjačkim djevojkama, obavljao funkciju načelnika bošnjačke policije u Tešnju, tako da ostaje nejasno na koji način je Mehmedović preko noći postao i matičar?! Zanimljivo je i to da su svi mladenci, koji su se pred Mehmedovićem zakleli na bračnu vjernost i doživotno dijeljenje dobra i zla, imali prijavljena mjesta prebivališta daleko izvan Tešnja, opštine u kojoj su položili bračni zavjet.

I načelnik i matičar

– Šemsudin Mehmedović je za vrijeme rata bio jedan od ključnih ljudi za dodjeljivanje bh. državljanstava Arapima, pripadnicima zloglasnog odreda “El mudžahid”. Iako je u to vrijeme obavljao funkciju načelnika policije u Tešnju Mehmedović je prilikom sklapanja brakova između islamskim “svetih ratnika” i domaćih djevojaka gotovo po pravilu bio matičar, a u nekim slučajevima čak i kum! Svojim prisustvom prilikom zaključivanja takvih brakova Mehmedović im je davao vjerodostojnost, a Arapima koji su se ženili Bošnjakinjama na taj način bilo je omogućeno lakše sticanje bh. državljanstva – objašnjavaju izvori Pressa.

Ključni čovjek

Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, tvrdi da postoje brojni dokazi o tome da je Šemsudin Mehmedović bio glavna osoba za kontakt s mudžahedinima u tešanjskoj regiji za vrijeme proteklog rata.

– Treba li podsjećati na istragu koja je vođena protiv Mehmedovića zbog zločina koje su mudžahedini činili nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima u okolini Tešnja? Mehmedović je bio ključni čovjek za saradnju tzv. Armije BiH s islamskim borcima – tvrdi Galijašević.

Sagovornici našeg lista ističu da se među arapskim ženicima, koje je Mehmedović po Tešnju uvodio u “bračne vode”, između ostalog, nalazi i zloglasni Alžirac Mounir Hanouf, koji se 20. aprila 1994. oženio Elvedinom Mašić iz Željeznog Polja kod Žepča.

– Hanouf je u BiH stigao 1992. godine i odmah se priključio odredu “El mudžahid”. Poslije rata počeo je da planira terorističke napade u BiH, zbog čega je završio u zatvoru, a 1999. napušta BiH i odlazi u Avganistan. Tamo je radio kao instruktor obuke regruta i dobrovoljaca, a posredovao je i prilikom prebacivanja bošnjačkih mladića iz BiH na ratišta u Avganistan i Čečeniju. Nekoliko godina kasnije Hanouf završava u američkim rukama i biva zatvoren u „Gvantanamu”, kao i najveći broj ostalih arapskih mladoženja, pripadnika čuvene “alžirske grupe”, koje je Mehmedović poženio Bošnjakinjama i podijelio im bh. državljanstva – ističu naši sagovornici.

Nenormalna država

Poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Dušanka Majkić, za Press kaže da bi u svakoj normalnoj državi čovjek koji je teroristima pomagao da dobiju državljanstva te zemlje trebalo da odgovara pred nadležnim pravosudnim institucijama.

– Pošto BiH nije normalna država nije iznenađujuće da Šemsudin Mehmedović ne samo da nije odgovarao za to što je činio, već je danas visoki politički funkcioner i poslanik u Parlamentu BiH – kaže Majkićeva.

Press