Okružno tužilaštvo Banjaluka podiglo je 12. juna ove godine optužnicu protiv aktuelnog ministra unutrašnjih poslova RS, Dragana Lukača, zbog krivičnog djela laka tjelesna povreda, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu Banjaluka.

U odgovoru na pitanja blogera i novinara Slobodana Vaskovića, koji je juče prvi objavio vijest o podizanju optužnice protiv prvog policajca RS, Okružno tužilaštvo Banjaluka potvrdilo je da vodi istragu protiv lica L. D. zbog teškog premlaćivanja lica S. D. Dragan Lukač juče je bio nedostupan, a prema tvrdnjama izvora Pressa iz vrha MUP-a RS, nalazi se na bolovanju i oporavku poslije operacije koju je nedavno imao u Beogradu.

Porodica Dejana Spasojevića, za čije premlaćivanje je optužen Lukač, nije željela da daje nikakve izjave, jer kako kažu, nisu željeli da govore u javnosti ni kada se slučaj dogodio. Samo su kratko rekli da nisu oni podigli optužnicu, već da je podignuta po službenoj dužnosti i da vjeruju da će sud donijeti pravičnu presudu.

Konflikt na igralištu

– Vjerujemo da ćete razumjeti zašto ne želimo da govorimo o cijelom slučaju, ali bismo voljeli da se zna da naš sin nije imao ni punih 19 godina kada se to dogodilo i da nikada nije bio sklon bilo kakvom nasilju – kratko je rekla Spasojevićeva majka, dodajući da se sve dogodilo prije više od dvije godine.

Sudska opomena, novčana kazna ili zatvor!

Okružno tužilaštvo Banjaluka tereti Dragana Lukača po članu 155 Krivičnog zakona RS koji glasi “ko drugog tjelesno povrijedi ili mu zdravlje naruši, biće kažnjen novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine”. Ovaj član KZ-a RS predviđa i da “učiniocu djela sud može izreći sudsku opomenu ako je bio izazvan teškim vrijeđanjem ili nasilničkim ponašanjem oštećenog”. Prema saznanjima Pressa, Dejan Spasojević za čije premlaćivanje je optužen Lukač, mogao bi da odgovara zbog nasilničkog ponašanja i napada na maloljetne osobe.

S druge strane, jedan od očevidaca cijelog slučaja kaže da je konflikt izazvao upravo Spasojević koji je došao na dječje igralište kod kuće Dragana Lukača i nasrnuo na njegovu suprugu.

– Lukač je u tom trenutku sa nekim majstorima bio na igralištu i nešto su varili i pravili još nekakvu spravu za igranje. Taj mali Spasojević je došao i počeo da galami po igralištu i unio se u lice Lukačevoj supruzi i vikao na nju, valjda zato što je njen petogodišnji sin prije toga pogodio papučom Spasojevićevu sedmogodišnju sestru. Kada je Lukač vidio da se Spasojević unosi u lice njegovoj supruzi i komšinici koja je u rukama držala šestomjesečnu bebu, prišao mu je i odgurnuo ga od svoje supruge i komšinice. Pošto Spasojević nije prestajao da viče, Lukač mu je zavrnuo ruku na leđa i oborio ga na asfalt. On se otimao, ali bez uspjeha i Lukač ga je pustio tek nakon što se smirio i prestao da viče i da se otima i Spasojević je tada otišao kući. Ubrzo je došla i policija i uzela izjave od Lukača, njegove supruge i još nekoliko očevidaca, među kojima sam bio i ja – objašnjava za Press jedan od očevidaca cijelog slučaja.

Pomirljivi tonovi

On dodaje da je ubrzo nakon svega što se dogodilo na igralište došao i Spasojevićev otac koji je razgovarao s Lukačem u pomirljivom tonu, ističući da je u tom trenutku došao i roditelj jednog od dječaka koji su pobjegli sa igrališta kada je došao Spasojević.

– Taj roditelj je tražio onoga ko je uplašio njegovog mališana, ali ga je Lukač smirivao i sve se na tome završilo, a rezultat je optužnica protiv njega zbog nanošenja lake tjelesne povrede – kaže naš sagovornik.

On dodaje da ne želi nikoga da brani, ali da jednostavno nije tačno da je Lukač teško premlatio Spasojevića, jer je on sve gledao svojim očima, ističući da je tako rekao i kada je policiji davao izjavu o cijelom slučaju.

Press