Јavnost u Srbiji traži ukidanje rijaliti emisija koje su preplavile medijski prostor na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Na društvenim mrežama pokrenuli su potpisivanje peticije sa jasnim zahtjevom – potpuno ukidanje ili zabrana javnog emitovanja.

A upravo su rijaliti programi obilježili posljednje televizijske sezone u Srbiji, ali i kod nas. Dok se na Zapadu, sa kojeg su i stigli na velike ekrane, bilježi pad njihove gledanosti, naše društvo i dalje je, čini se, plodno tlo za življenje tuđih života.

Život pred kamerama. Teške riječi, tuče. Stvarni ili inscenirani skandali 24 časa dnevno na ekranu, uživo i u snimku, a za one koji su nešto propustili tu su portali. Onima koji godinama analiziraju ovakve sadržaje, rijaliti emisije samo su šarena anestezija za ono što se građanima događa u stvarnom životu.

“Mislim da smo mi svjedoci lovljenja jednih televizijskih duša, gdje oni zapravo učestvuju u medijskom umrežavanju, gdje ne žele da velikim trudom i zalaganjem, dođu do slave. To naravno utiče na sve populacione grupe u velikom mjeri, nažalost, negativno” rekla je sociolog Vanja Nišić.

Rajaliti programi godinama su zajednička tema reglutornih agencija u regionu. Ruke su im vezane jer ne postoji mehanizam kojim bi takve programe zabranili. Ali postoje propisi i obaveze te je bilo prigovora i novčanih kazni.

“Te sankcije rezultirale su time da se urednička politika mijenjala, kad je riječ o takvim sadržajima. Oni su bili premiještani u termine u kojima nisu bili dostupni licima na koje bi to moglo negativno da utiče”, rekla je Amela Odobašić rukovodilac Sektora za odnose s javnošću u RAK-u.

S obzirom na to da je riječ o regionalnim projektima, peticiju mogu potpisati svi oni koji u zemljama emitovanja ne žele da gledaju ovakve sadržaje. Za samo tri dana prikupljeno je više od pedeset hiljada potpisa.

Izvor: RTRS