Svjedočenje jednog Albanca moglo bi da pomogne u rješavanju sudbine Srba i Crnogoraca u Đakovici koji se još vode kao nestali, pišu frankfurtske “Vijesti”.

Prema saznanjima tog lista, neimenovani svjedok tvrdi da je 1999. naišao na tijela ubijenih i zakopao ih, a sada je star i odlučio je da progovori o lokaciji koja tek treba da se provjeri.

Prema njegovim riječima, on je nekoliko tijela ubijenih muškarca našao na poljani u blizini grada i njihove posmrtne ostatke zakopao na lokaciji koja je samo njemu poznata.

Svjedok čiji bi iskaz mogao da bude dragocen u rješavanju ratnih zločina 90-ih godina živio je u Đakovici.

Odlučio je da tajnu povjeri svojim nekadašnjim sugrađanima Srbima, jer je jako star i želi da kaže istinu.

Predstavnici Đakovčana razgovarali su s njim i vjeruju u istinitost svjedočenja, jer je “prepoznao jednu nestalu osobu za koju se sumnjalo da je ubijena na području Đakovice”.

Svjedok je voljan da sarađuje, ali insistira na anonimnosti i odbija da kontaktira sa vlastima na Kosovu jer strahuje za bezbjednost svoje porodice.

“Imam informaciju o lokaciji u Đakovici, koju sam dobio od Albanca koji je sklonio tijela i zakopao ih. Tijela je našao nakon progona Srba iz Đakovice sredinom juna 1999, a zatekao ih je u fazi raspadanja. On nije mogao da kaže koliko je tačno tijela zatekao. Autentičnost njegove priče potvrđuje činjenica da je jedno tijelo prepoznao. Znao je tačno o kome je riječ”, kaže za “Vijesti” Milenko Jovanović, predsjednik Saveza udruženja raseljenih sa KiM.

Jovanović ističe da je svjedok “častan čovjek, i osoba koju Srbi iz Đakovice poznaju”.

“Taj čovjek nije učestvovao u likvidaciji, već je našao tijela na livadi i odlučio da spase bar posmrtne ostatke kako bi ih porodice jednoga dana našle i preuzele. Misli da je vrijeme za to, jer samo on zna tajnu, a već je veoma star. Osim nama, nikome do sada nije govorio o tome, i zato očekujemo da nas kontaktiraju međunarodni faktori i Komisija za nestala lica Vlade Srbije da ostvarimo saradnju kako bi sve prošlo na najbezbjedniji način za svjedoka, i za porodice koje tragaju za svojim najmilijima”, objasnio je Jovanović.

On ističe da namjeravaju da dateljne informacije predstave prvo predsjedniku Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljku Odaloviću i da njemu prepuste koordinaciju vezano za ispitivanje lokacije za koju se da se na njoj nalaze posmrtni ostaci.

“Ni mi nemamo povjerenja u privremene institucije u Prištini i njima nećemo nikada reći o kojoj lokaciji je riječ. Posebno, nećemo reći imena ljudi koji su nam izvor informacija, jer je riječ o časnim Albancima koji su odlučili da o ovome progovore. Pozivam Unmik, Euleks, kao i Međunarodni komitet Crvenog krsta i institucije Srbije i Crne Gore da nam se obrate. Naš jedini uslov je da u tim komisijama nema Albanaca, jer želimo da zaštitimo naš izvor”, kazao je Jovanović.

Tanjug