Književna nagrada “Skender Kulenović” na 43. Književnim susretima na Kozari biće dodijeljena Nikoli Vujčiću za zbirku pjesama “Svedočenje”, u izdanju “Povelje” iz Kraljeva, odluka je žirija ovogodišnjih Susreta.

Predsjednik Organizacionog odbora Književnih susreta na Kozari Marko Pavić rekao je da je žiri odgovorno i savjesno obavio svoj posao.

“Izražavam zadovoljstvo izborom dobitnika nagrade koja dolazi u vrijeme rijaliti šou programa koji opsjedaju sve medije i u vrijeme kada treba ljude, pogotovo mlade, vratiti knjizi i kulturi”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon sjednice Organizacionog odbora.

Odluku je donio žiri koji su činili predsjedavajući Dragan Jovanović Danilov i članovi Milanka Babić i Mošo Odalović.

U obrazloženju se navodi da je Nikola Vujčić pjesnik stišanog, estetizovanog lirizma, a da najnovija zbirka pjesama “Svedočenje” predstavlja njegovo novo pjesničko viđenje, potvrdu o njegovoj moći metarmofoze i obnavljanja.

Žiri je razmotrio više od pedeset knjiga pjesama objavljenih u Republici Srpskoj i Srbiji između dvaju Susreta, a u užem izboru bilo ih je devet.

Susreti počinju 11. septembra polaganjem cvijeća na Paležu, mjestu gdje je Skender Kulenović 19. avgusta 1942. godine prvi put pročitao “Stojanku majku Knežopoljku”.

Za 14. septembra predviđeno je proglašenje pobjednika na konkursu Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Prijedor za izbor najljepših srednjoškolskih radova pod nazivom “Riječi lete, napisano ostaje”.

Književno veče zavičajnog kruga pjesnika iz gradova saorganizatora Susreta predviđeno je za 18. septembra, a za 24. septembra otvaranje izložbe radova učesnika 11. likovne kolonije “Sreten Stojanović”.

“Oj, Kozaro, pjesmom opkoljena” naziv je nastupa književnika, ovogodišnjih učesnika Susreta u gradovima saorganizatorima, planiranog za 25. septembar, a iste večeri održaće se svečano otvaranje književnih susreta posvećenih Branku Ćopiću.

Na centralnoj manifestaciji Književnih susreta na Kozari 26. septembra na Mrakovici laureatu Nikoli Vujčiću biće uručena nagrada “Skender Kulenović”, koju prati novčani iznos od 3.000 KM.

Osim laureata, stihove će govoriti i LJubivoje Ršumović, Moša Odalović, Dragan Jovanović Danilov, Đorđo Sladoje, Miroslav Maksimović, Milosav Tešić, Dejan Aleksić, Zlata Kocić i Predrag Bjelošević, a iste večeri u Pozorištu Prijedor biće organizovano tradicionalno Veče laureata.

SRNA