Predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir Kostić rekao je da Evropa tone u rasizam i nacizam.

“U ovom trenutku, EU i Evropa prave asocijacije koje svakom normalnom čoveku dižu kosu na glavi. Neko ko na granicama diže bodljikave žice da bi sprečio tuđi očaj i jad, koji je, između ostalog, kreirala ta ista EU, kao da nema svest da te žice kod nas bude sećanja na jedno drugo vreme. Evropa polako tone u nehotični rasizam i nehotični nacizam”, rekao je Kostić.

On je za skopsku televiziju Telma izjavio da je, razgovarajući često sa tim ljudima, stekao utisak da se polako kod njih stvara utisak da biološki postoji diverzifikacija homosapijensa na superiornijeg, koji se nalazi negdje na sjeveru, i ovog južnog homosapijensa koji živi na ovim prostorima.

“Bedastoća, glupost, idiotizam. Mi se tome moramo odupreti, pre svega poštujući jedni druge. Nema pobeda, i nema poraza. Postoji neko samopoštovanje i želja da se živi na dostojanstven način. Nas ubeđuju da je život negde drugde, a ja vam garantujem, bio sam ove godine na Lago di Garda i na drugim jezerima, nema lepšeg od Ohridskog jezera na čijoj obali mi sada sedimo, niti tog istorijskog konteksta”, rekao je srpski akademik.

On je dodao da i oni drugi imaju svoje tvrđave, ali ne toliko lijepe, stare i iskrvavljene, sa toliko simbola kao što su ovdašnje.

SRNA