Trećinu svog života provedemo spavajući, čime organizam puni baterije za sljedeći dan. Kvalitet sna je iz tog razloga izuzetno važna stavka za koju se trebate pobrinuti ukoliko želite biti odmorni i puni energije sljedeći dan, te spremni za sve fizičke i mentalne izazove koji vas čekaju.

Studija koju je provela psiholog sa klinike i naučnica Vendi Troxel pokazala je kako nekvalitetan san utiče ne samo na osobu koja spava, nego i na onu s kojom dijeli postelju.

U članku koji je 2013. godine objavio ABC News napisala je:

“Moje kolege s univerziteta u Pitsburgu i ja smo ustanovili kako se loš san kod muškaraca manifestuje kroz negativne interakcije s partnerkom sljedeći dan. Kad su u pitanju žene, situacija je obrnuta – zavisno od toga kakvu komunikaciju s partnerom imaju taj dan, takav će imati san.”

Drugim riječima – ženama bračne svađe mogu donijeti besane noći, dok kod muškaraca besane noći vode do bračnih svađa. Ove interakcije stvaraju začaran krug koji pojačava loš san i ostavlja negativne posljedice na vezu.

Јoš jedna od prednosti spavanja u odvojenim krevetima navodno je i bolji seksualni život. Iako na prvu naizgled nema smisla, osoba s kojom ste stalno u krevetu postane “sastavni dio repertoara”, tj. u tolikoj se mjeri naviknete na nju da počne nestajati spontanosti i strasti.

Agencije