Reprezentacija Srbije zabeležila je i drugu pobedu na Evropskom šampionatu, pošto je pobedila Nemačku u triler završnici – 68:66.

Ponovo je čovek odluke bio neverovatni Nemanja Bjelica – pogotkom iz teške pozicije preko centra domaćina Tibora Plaisa – 0,9 sekundi pre kraja.

Ekipa Aleksandra Đorđevića otvorila je turnir maestralnom partijom protiv Španije, jednim od favorita za najsjajnije odličje, a ni ‘Furija’ nije imala rešenje za momka iz novobeogradskog bloka 70.

Posle još jednog sjajnog izdanja naše momke očekuje dan odmora, pa susret sa Islanđanima od 14.30 u utorak, dok Nemci od 17.45, istog dana, igraju sa Turskom.

Ekipa Aleksandra Đorđevića nije briljirala u duelu protiv Nemačke, posebno u šutu za tri poena jer je pogodila samo četiri trojke iz 30 pokušaja, ali je čvrstom odbranom uspela da slavi.

U prvom poluvremenu ekipe su se smenjivale u vodjstvu, a Nemci su sredinom druge četvrtine imali sedam poena prednosti posle sjajnih rola Dirka Novickog.

Srbija nije dopustila domaćoj selekciji da se odlepi, pa je serijom u finišu prvog dela igre preokrenula rezultat, iako je pogodila samo jedan šut za tri poena, dok je Nemačka imala šest trojki.

Nastavak nije doneo ništa novo, vidjena je rezultatska klackalica, a košarkaši Srbije su uprkos lošem šutu s polja, ali i slobodnih bacanja, uglavnom imali vodjstvo.

Srbija je u poslednji minut ušla sa tri poena prednosti posle odličnog prodora Nemanje Nedovića (66:63), ali je već u narednom napadu Hajko Ssafarcik odgovorio je trojkom. Ipak, Bjelica je uspeo da poentira i donese pobedu Srbiji.

Startne petorke: 

Srbija: Teodosić, Marković, Kalinić, Bjelica, Raduljica

Nemačka: Šreder, Gravel, Sipser, Novicki, Plais

Srbija je utakmicu otvorila dobrom odbranom i poenima Nemanje Bjelice sa linije bacanja, da bi, posle koša Miloša Teodosića, Denis Šreder pokazao koliko je brz. Usledio je novi pogodak plejmejkera Atlanta Hoksa, ali zatim i zakucavanje Nikole Kalinića (6:6). Posle prvog koša Raduljice i polovičnog učinka Bjelice ‘sa linije’, došlo je do malog pada u igri naše selekcije, pre svega u odbrani.

Nemci su pametno koristili kašnjenja u odbrani i lakim poenima Plaisa preuzeli vođstvo (10:15). Seriju domaćina prekinuo je Zoran Erceg, da bi posle poena Bogdana Bogdanovića i Marka Simonovića Srbija izjednačila. Međutim, kao i u duelu sa Špancima na otvaranju, naši momci nisu uspevali da pogode trojku (0/5). Na našu sreću, identičan učinak imali su i Nemci. Ipak, to se promenilo već u sledećem napadu – najpre je Šaparcik pogodio za tri, da bi Bogdanović odgovorio istom merom za konačan rezultat prve deonice – 19:18.

Druga deonica počela je sa nova tri promašaja naše selekcije u šutu za tri poena (1/11), što su Nemci pretvorili u seriju od 5:0 i preokret. Ovoga puta je Kalinić zaustavio nalet rivala, ali nije uspeo da kruniše dobar prodor pogođenim dodatnim bacanjem, ali Novicki, koji je vezao nekoliko poteza u svom stilu, novom trojkom vraća prednost na stranu svoje selekcije (25:30).

Posle koša Šafarcika, Vojtman je na sraman i podmukao način faulirao Teodosića. Kapiten Srbije imao je otvoren put ka košu, pošto je posle sjajnog bloka imao čist reket, da bi ga centar Nemaca udario pesnicom u lice. Sudije su, naravno, svirale samo ‘običan’ faul. Ipak, to nije omelo Tea da pogodi oba bacanja, da bi ‘Orlovi’ pogocima Raduljice i Bjelice još jednom sprečili domaćine da se ‘odlepe’. Vojtman, kome je zadatak očigledno da na sve moguće načine zaustavlja naše igrače, ubrzo je završio na klupi sa četiri lične, a Marko Simonović na lukav način (2+1) odveo Srbiju sa prednošću na poluvreme – 39:38.

Nemci su nastavili sa dobrim šutom za tri, pošto je po prvi put precizan bio Gravel, da bi posle serije Tibora Plaisa domaća selekcija stigla do preokreta i prednosti. U međuvremenu ni Teodosić ni Bjelica nisu uspeli da razbiju maler pri šutu van linije 6,75, što je kaznio Plais (41:45).

Seriju ‘Pancera’ prekinuo je Zoran Erceg sa linije bacanja, da bi u trenucima lošije igre, kada je selektor Đorđević zatražio tajm-aut – Nedović napokon pogodio trojku za naš tim. Prethodno se Bogdanović sjajno snašao i pogodio za dva, a posle pogotka, jednog od junaka u duelu sa Špancima, Srbija ponovo povela (48:47). Nastavilo se sa tvrdom i agresivnom odbranom na obe strane, Nedović se fenomenalno snašao u odbrani i izborio poslednji napad za naš tim, a Erceg košem iz teške pozicije i postavio konačan rezultat trećeg perioda – 50:48.

Naši momci su dobro otvorili poslednju deonicu, posle uvodnog pogotka Sipsera, jer je posle pogodaka Bogdanovića i Kuzmića stekla šest poena prednosti. Ipak, obe selekcije odigrale su nešto slabije u uvodnim trenucima, pošto je za dva i po minuta viđeno samo šest koševa. Šafarcik je nažalost novom trojkom zaustavio možda i odlučujući seriju Srbije, da bi Novicki sa linije bacanja u potpunosti vratio Nemce u igru (56:56).

Kao po navici, tada se probudio Nemanja Bjelica i pogodio svoju prvu trojku na meču, ali su domaćini ponovo imali odgovor – sada preko odličnog Tibora Plaisa (59:62). Međutim, Erceg se hrabro podigao za tri i ‘pocepao’ mrežicu za novo izjednačenje, da bi posle nove minijature momka iz bloka 70 ‘Orlovi’ poveli. Uzvratio je neverovatni Novicki, ali su Bjelica i Nedović ponovo iskreirali tri poena prednosti za naš tim. Nastavilo se sa dramom, Plais nije pogodio težak šut, ali ni naši nisu uspeli da preuzmu posed. Lopta je stigla do Šaparcika, koji je divnom fintom prevario Tea i pogodio za izjednačenje, 23 sekunde pre kraja. Posle dva brza faula, loptu je dobio Bjelica i u svom stilu pogodio ‘flouter’ preko Plaisa iz skraćenog kornera za pobedu – 68:66.

B92