Bivši pripadnik Državne bezbjednosti (DB) Srbije Ratko Romić negirao je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je učestvovao u ubistvu novinara i vlasnika listova “Evropljanin” i “Dnevni telegraf” Slavka Ćuruvije prije 16 godina.

Osim Romića, za ovaj zločin su optuženi nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, bivši šef beogradskog odjeljenja DB-a Milan Radonjić i nekadašnji pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Romić je negirao da je Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu udario pištoljem u glavu i onesvijestio, navodeći da tužilaštvo nema nikakve dokaze, ali da je spreman da potpiše sporazum o priznanju krivice u slučaju da mu ti dokazi budu predočeni.

On je rekao u svoju odbranu da je 11. aprila 1999. godine, kada je ubijen Ćuruvija, proveo cijeli dan na poslu u prostorijama Druge uprave, a dio dana bio porodicom kada su proslavili rođendan njegove kćerke, prenijeli su beogradski mediji.

Romić, koji je u vrijeme ubistva Ćuruvije bio glavni obavještajni inspektor u Drugoj upravi beogradskog centra DB-a, rekao je da mu Marković nikada nije ni lično, niti posredno ili neposredno dao neki zadatak.

On je ispričao da je 8. aprila 1999. godine u večernjim časovima ispred Druge uprave zadužio “golf tri” bijele boje, koji se pominje u optužnici kao vozilo kojim su se odvezle Ćuruvijine ubice, ali da ga je razdužio sutradan, nakon što je otklonjen kvar na alarmu na njegovom službenom vozilu marke “klio”.

Suđenje će biti nastavljeno sutra.

Marković i Radonjić su u junu u svojoj odbrani negirali optužbe za ubistvo Ćuruvije.

Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković služi kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli, a Kuraku se sudi u odsustvu.

Ćuruvija je ubijen na Vaskrs, 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, u dvorištu ispred ulaza u zgradu u Beogradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe “Dnevnog telegrafa”.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja Ćuruvijinu nevjenčanu suprugu Branku Prpu udario u glavu.

Ćuruvija je, kako se navodi u optužnici, ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritikovanja nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

SRNA