Srpski učenici godinama su potpuno diskriminisani u skoro svim školama u federalnim kantonima sa dominantnim bošnjačkim stanovništvom, gdje im nije dozvoljeno izučavanje srpskog jezika iako im je to pravo zagarantovano Ustavom.

Slična situacija u vezi sa izučavanjem grupe nacionalnih predmeta je i sa učenicima hrvatske nacionalnosti na ovim područjima. Čelnici obrazovnog sistema u FBiH godinama žmure na taj problem, a to nije zasmetalo ni bošnjačkim političarima, koji su pokrenuli kampanju da bošnjačkoj djeci u RS bude omogućeno izučavanje nepostojećeg bosanskog jezika umjesto Ustavom definisanog jezika bošnjačkog naroda, piše Glas Srpske.

Poslanik SNSD-a u Skupštini Livanjskog kantona Slaviša Mihajlović kaže da su đaci u tom kantonu, gdje je najveća koncentracija srpskih učenika u FBiH, godinama diskriminisani.

– Stvari su pokrenute sa mrtve tačke tek poslije našeg učešća u vlasti, ali ono do čega smo došli još je daleko od prava zagarantovanih Ustavom. Izučavanje grupe nacionalnih predmeta jedino je ispoštovano u osnovnoj školi u Grahovu, u Drvaru se samo djelimično primjenjuje u osnovnoj i srednjoj školi, dok u Glamoču uopšte ne postoji – kaže Mihajlović i dodaje da učenici srpske nacionalnosti ne izučavaju grupu nacionalnih predmeta ni u ostalim kantonima izuzev vjeronauke u nekoliko škola.

On je podsjetio da su poslanici SNSD-a u Skupštini Livanjskog kantona uputili apelaciju Ustavnom sudu nakon što nisu usvojeni njihovi amandmani na Zakon o udžbenicima u vezi sa štampanjem udžbenika na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

– Ustavni sud je zakon u koji nisu ugrađeni naši amandmani proglasio neustavnim. To je najznačajnija odluka u posljednjih 15 godina. Naš primjer treba da slijede svi kantoni – kaže Mihajlović.

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u Tuzli Slavko Peričević kaže da je u školama u tom kantonu na sceni dugogodišnje direktno kršenje Ustava.

– Ni u jednoj školi na području Tuzlanskog kantona nema nikakve mogućnosti da djeca uče i nastavu slušaju na srpskom ili hrvatskom jeziku. To govori da se radi o pokušaju nametanja bošnjačkog jezika kao dominantnog nad jezicima ostalih konstitutivnih naroda – kaže Peričević.

Ističe da je ustavna diskriminacija po tom osnovu prisutna u svim kantonima FBiH.

– Srpska i hrvatska djeca diskriminisana su u svim bošnjačkim kantonima. To pitanje su problematizovali Bošnjaci u RS, ali moraju priznati da je prisutno i van RS i treba ga riješiti u cijeloj BiH – kaže Peričević.

Okrećući leđa od problema u FBiH, bošnjačka udruženja i političari već duže vrijeme vode agresivnu kampanju za uvođenje bosanskog jezika u škole u RS koja je rezultirala čak i bojkotom nastave i preuzimanja diploma. Bošnjačka djeca ne idu na nastavu u okolini Zvornika, u Vrbanjcima kod Kotor Varoša i Konjević Polju kod Bratunca. Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” iz Zvornika Radomir Petrović kaže da su bošnjačka djeca i juče nastavila bojkot nastave u područnim odjeljenjima u naseljima Liplje, Snagovo, Divič, Kula Grad i Donja Kamenica.

– U područnim odjeljenjima nastavu bojkotuje svih 76 učenika bošnjačke nacionalnosti od prvog do petog razreda, a nastavu ne bojkotuju u matičnoj osnovnoj školi – kaže Petrović.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević kaže da je u Ustavu RS definisano da Bošnjaci u Srpskoj govore jezikom bošnjačkog naroda.

– Mi ne bježimo od toga. Okupljanja roditelja i učenika i bojkot nastave su potvrda da se tu ne radi samo o roditeljima i učenicima, već o drugim namjerama – rekao je Malešević.

Da je politika upetljala prste u ovu priču, potvrđuje i jučerašnji sastanak roditelja bošnjačke djece sa funkcionerima SDA Ramizom Salkićem, Sadikom Ahmetovićem, Edinom Ramićem i Nedimom Čivićem u prostorijama medžlisa Islamske zajednice u Zvorniku. Salkić, koji je i potpredsjednik RS, je rekao da Malešević treba prioritetno da riješi problem u vezi sa izučavanjem nacionalne grupe predmeta. Ustav RS predvidio je uvođenje grupe nacionalnih predmeta u razredima u kojima ima više od 18 djece pripadnika određene nacije.
Bojkot

– U septembru 2013. godine organizovan bojkot nastave u Konjević Polju i Vrbanjcima

– Na polugodištima i početkom svake školske godine dolazi do bojkota nastave

– U septembru ove godine organizovan bojkot nastave u školama na području Zvornika, Kotor Varoša i Bratunca

Lažni bojkot

Mediji u FBiH objavili su juče informaciju da su  roditelji djece srpske nacionalnosti obustavili nastavu u Prvoj osnovnoj školi u brčanskom naselju Ilićka jer ne žele da njihovu djecu uče nastavnici Bošnjaci. Direktor centralne Prve osnovne škole u Brčkom Orijana Milošević demantovala je te tvrdnje.

– Nije bilo bojkota. Samo je jedna majka negodovala. Nakon što smo razgovarali s njom, odlučila je da ostavi svoje dijete na nastavi – kaže Miloševićeva.

Nezavisne