Prošlonedjeljno istraživanje Pressa o političkim uzorima stranačkih funkcionera iz Republike Srpske, čiji odgovori su bili krajnje zanimljivi i šaroliki, pokazalo je mnogo o vremenu i prostoru u kojem živimo!

Pominjući imena nekih evropskih velikana, ali i ovdašnjih umnih glava, koji su uglavnom okončali neshvaćeni, naša politička elita samo je potvrdila koliko joj je stalo do suštinskih promjena, konkretnih ideja i jasnih principa. Jer, nesrećni Petar Kočić i Slobodan Jovanović vjerovatno bi se, bar tri puta, prevrnuli u grobu da kojim slučajem mogu zaviriti u novčanike aktuelnih političara, bez obzira na to bili oni na vlasti ili u opoziciji.

Jedan od sagovornika u navedenom istraživanju, profesor s banjalučkog Fakulteta političkih nauka, s pravom se zapitao: “Možemo li pretpostaviti kome bi se i s kakvom oštrinom rugao Petar Kočić, da vidi imovinske kartone i rodbinu političara zbrinutu po institucijama, dok je njegova “Prosvjeta” beskućnik u Banjaluci, a mladi bježe glavom bez obzira od perspektive koju im nude ovovremeni slobodoljupci i patriote”?

U prilog ovoj priči ide i krajnje zanimljiv Nacrt zakona o pravima poslanika iz prvog saziva Narodne skupštine RS, koji je prošle sedmice upućen u skuštinsku proceduru, a po kojem bi narodni tribuni i politički veterani iz perioda otadžbinskog rata vrlo brzo mogli da ostvare pravo na mjesečnu nadoknadu od 1. 200 maraka, odnosno jedne i po prosječne mjesečne plate u Srpskoj. Kada se ovaj broj stavi na papir i uprosti narodskom računicom, to znači da će prva garnitura političara iz RS, za samo mjesec dana, dobiti desetak puta više novca nego borac VRS godišnje, koji je gotovo četiri godine proveo na prvoj liniji fronta. Ne umanjujući doprinos narodnih tribuna u stvaranju Republike Srpske, one čiji su uzori Šarl de Gol, Petar Kočić i Slobodan Jovanović, javno pitamo ima li u pomenutoj računici bilo kakve logike?

Jedan političar, koji je takođe bio sagovornik u našem nedjeljnom istraživanju, nedavno je ironično poručio da bismo, ukoliko bi se iznad RS podigao šator, bili najveći cirkus u Evropi, i možda je bio u pravu. Nažalost, u našem cirkusu za sada je najviše mađioničara koji na jedvite jade sastavljaju krajem s krajem.

Press