Roditelji bošnjačke djece u Križevićima kod Zvornika od danas su se pridružili bojkotu nastave. U područno odjeljenje osnovne škole “Desanka Maksimović” u Križevićima kod Zvornika na nastavu nije došlo oko 130 bošnjačkih učenika. Razlozi isti – ne postizanje dogovora o maternjem jeziku. Odbornici SDA u Zvorniku otvoreno prijete-danas Križevići, a već od sutra bojkot u cijeloj Republici Srpskoj.

Umjesto u školskim klupama, bošnjački učenici područne škole u Križevićima prvi čas su dočekali sa roditeljima u školskom dvorištu. Novi bojkot – stari stavovi roditelja bošnjačke djece – traže udžbenike i nastavnika za tzv. bosanski jezik.

Ibro Јašarević, jedan od roditelj, izričit: “Sve dok se ne vrati ponovo naš bosanski jezik, naša djeca u školu neće ići”.

Politički predstavnici iz SDA-a nisu krili svoje namjere – uz prizvuk prijetnje kažu da ova škola nije jedina u kojoj će iniciratri bojkot nastave.

“Ovo je prvi korak u Križevićima, ali i cijelom entitetu Republika Srpska, znači kako će danas u Križevićima, tako će najvjerovatnije u narednom periodu i u svim ostalim školama gdje bošnjačka djeca pohađaju nastavu doći do obustave dok se ovaj problem ne riješi”, kaže Ilijaz Miralemović, SDA-ov odbornik u SO Zvornik.

Resorni ministar Dane Malešević svjestan upravo ovih riječi. Upozorava – interesi djece su u drugom planu.

Osim u Križevićima, za sada bojkota nastave nema u ostalim područnim školama “Desanka Maksimović”.

Sanja Tanacković, direktorka Osnovne škole “Desanka Maksimović”,  navodi da se u tim školama ne izučava nacionalna grupa predmeta, tako da za sada svi ostali učenici, osim područne škole u Križevićima, redovno pohađaju nastavu.

Bošnjaci bojkotuju nastavu i u zvorničkim područnim školama u Liplju, Snagovu, Donjoj Kamenici, Kula Gradu i Diviču.

RTRS