Načelnik prijedorskog Centra javne bezbjednosti /CJB/ Dalibor Ivanić kaže da je tokom avgusta na putevima koje operativno pokriva ovaj centar poginulo šestoro ljudi u saobraćajnim nesrećama u Kozarcu, Oštroj Luci, Prijedoru, Dragotinji i Kozarskoj Dubici.

Ivanić je danas novinarima u Novom Gradu rekao da je i od januara do juna ove godine na putevima u nadležnosti Centra poginulo šestoro ljudi.

“Na putevima koji su u nadležnosti Policijske stanice Novi Grad u proteklih pet godina živote su izgubila 22 lica, od kojih je 16 na magistralnim putevima, najviše na dionici magistralnog puta Novi Grad – Otočka polja, njih 11”, rekao je on.

On je naveo da su najviše stradali pješaci, a uzrok saobraćajnih nezgoda u najvećem broju slučajeva bila je neprilagođena brzina.

Prema njegovim riječima, do aprila ove godine magistralni putevi su bili u nadležnosti Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prijedor.

Ivanić kaže da zbog dužine od oko 200 kilometara ovih puteva policija nije bila u mogućnosti da svakodnevno bude prisutna na svim dionicama.

“Sada je povećano prisustvi policije, a na dionici Novi Grad – Otočka polja je svakodnevno”, rekao je on.

On je naglasio da u oblasti bezbjednosti saobraćaja, osim preventivnog i represivnog rada policije, presudnu ulogu, ipak, ima saobraćajna kultura učesnika.

Na području nadležnosti CJB Prijedor u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je 10.705 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja ili 21 odsto više nego u istom periodu prošle godine, iz saobraćaja je isključeno 726 vozila, a zbog vožnje pod dejstvom alkohola isključen je 1.021 vozač.

Ivanić je rekao da se ovog mjeseca realizuje više aktivnosti u sklopu akcije “Zaštitimo djecu u saobraćaju”.

Osim predavanja koja se organizuju u osnovnim školama, Ivanić je rekao da se obavljaju i kontrole tehničke ispravnosti autobusa, posebno vozila koja prevoze učenike.

“Juče je obavljena kontrola 22 autobusa od kojih je 11 upućeno na tehnički pregled, a kod četiri je utvrđena tehnička neispravnost”, rekao je Ivanić.

On kaže da su ovi podaci poražavajući i da se ne smije dozvoliti da se prevoz učenika obavlja autobusima koji nisu tehnički ispravni.

SRNA