Nakon jednogodišnje prepiske s Ruskinjom Larisom na Facebook profilu, Emil Bakaj (43), Prijedorčanin s privremenom adresom u potkozarskom selu Božići, u kojem se u ovom trenutku mogu pobrojati imena barem tridesetak neženja, odlučio se na nesvakidašnju avanturu – da se oženi svojom lijepom i krhkom Larisom. I to tako što će u njenom rodnom Voronježu izgovoriti sudbonosno da.

Spakovao kofere 

– Odluka nije bila jednostavna. Preko noći sam “prelomio” da odem. Prije toga sam je putem Skypea pitao bi li se udala za mene, a kada je odgovorila potvrdno, ja sam spakovao kofere. Putovao sam šest dana i za to vrijeme nekoliko puta mijenjao autobus i voz. Bilo bi brže avionom, ali sam među onima koji imaju strah od letenja, tako da to prijevozno sredstvo nije dolazilo u obzir – kaže Bakaj, koji se u Rusiji, u Voronježu, na licu mjesta uvjerio da je njegova Larisa Dmitrijevna-Seredin zaista stvarna.

I isto je toliko, kako nam je kazao, lijepa kao na fotografijama koje mu je slala. U Rusiji je mogao ostati samo mjesec zbog boravišne vize, a budući da je šest dana potrošio na put, morao je cijelu proceduru u vezi s vjenčanjem malo ubrzati.

– Otišao sam u njihov matični ured i sve im objasnio pa su na kraju s osmijehom pristali da datum vjenčanja uklope u vrijeme mog boravka u Rusiji. Vjenčanje je bilo skromno, ali to mi ne smeta, jer je i meni i Larisi ovo drugi brak. Bilo kako bilo, ona je sad Larisa Dmitrijevna-Bakaj – s ponosom ističe zaljubljeni Emil.

Hrabar i lud 

U Rusiji je nakon brzog vjenčanja boravio još jednom, a sada u Božićima, u koje se vratio prije desetak dana, čeka papire da ode zastalno. Larisa radi kao sekretar u jednoj osnovnoj školi u Voronježu. I Emil će, kad ode u Rusiju, pokušati naći radno mjesto i tako konačno staviti tačku na višegodišnji život samca.

– Mnogi su mi, kad sam odlazio, rekli da sam hrabar i lud. Možda to i jeste bila ludost, ali kad sam prvi put vidio Larisine oči, znao sam da ću s njom provesti ostatak života. Ovdje gdje živim znam mnogo ljudi, komuniciramo, družimo se preko dana i sve je tad dobro. Ali navečer ostajem sam kao prst. Ipak, mislim da je najvažnije imati nekog svog u životu – kaže Bakaj, koji vjeruje da će njegova i Larisina ljubav uspješno prebroditi i kilometre udaljenosti i trenutnu razdvojenost.

Larisa naučila reći sarma, burek, ćevapi 

Emil je Larisu upoznao sasvim slučajno. Jednostavno je poželio komunicirati s nekim ko govori ruski jezik.

– Tako je sve krenulo. Znam da je njoj moj ruski bio smiješan, ali, eto, ljubav ne zna za jezičke prepreke. Pričamo na ruskom, a ona na mom jeziku zna samo reći sarma, burek, ćevapi. To je prvo naučila – kaže kroz smijeh Bakaj.

Avaz