Univerzitetsko-klinički centar RS (UKC RS) osnovao je komisiju sastavljenu od onkologa, farmaceuta i neurologa koja radi na izradi stručnog mišljenja o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, saznaje Press.

Kako je za naše novine potvrdila načelnica klinike za onkologiju UKC-a RS, Zdenka Gojković, koja je i jedan od članova ove komisije, stručno mišljenje je praktično gotovo, te se uskoro mogu očekivati i prvi koraci na osnovu rezultata koji će biti predstavljeni. Gojkovićeva, inače poslanica u Narodnoj skupštini RS, nedavno je postavila i poslaničko pitanje u najvišem zakonodavnom tijelu Srpske u vezi sa legalizacijom kanabisa, što je i rezultiralo pokretanjem cijele priče o osnivanju komisije.

Ljekovita dejstva

– Nakon tog pitanja i inicijativa udruženja oboljelih Ministarstvo zdravlja  uputilo je dopis UKC-u na osnovu čega smo odlučili da osnujemo komisiju koja bi dala stručno mišljenje. Problem je što trenutno ovo nije pitanje samo RS već je za to zadužena Agencija za lijekove BiH koja bi morala da prebaci kanabinoide iz tabele jedan u tabelu dva, u kojoj su lijekovi koji su dopušteni za upotrebu u medicini – navodi Gojkovićeva.

Region daleko odmakao

Države regiona su već uveliko odmakle na legalizaciji marihuane u medicinske svrhe pa je tako Ministarstvo zdravlja Hrvatske, prije četiri dana objavilo da je Komisija za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe preporučila korišćenje marihuane za liječenje oboljelih od karcinoma, multiple skleroze i drugih teških bolesti.

– S obzirom na to da važeći zakon ne dopušta korišćenje indijske konoplje u medicinske svrhe, komisija razmatra moguće izmjene zakonodavstva u vezi sa indijskom konopljom i pregled lijekova baziranih na indijskoj konoplji, a koji su u upotrebi u Evropskoj uniji – stoji na sajtu hrvatskog Ministarstva zdravlja, čime će marihuanu legalno moći koristiti oboljeli od raznih bolesti poput malignih i neuroloških bolesti.

Ona dodaje da će sve ono što je u domenu medicinskih radnika iz RS biti učinjeno da bi se pitanje legalizacije marihuane u liječenju pomjerilo sa mrtve tačke, te da i u Ministarstvu zdravlja postoji raspoloženje za to.

–  Ovo je važno pitanje i mi nismo smjeli da čekamo da vidimo kako će se stvari odvijati u susjednim zemljama, jer ljekovita dejstva marihuane su nešto što je dokazano i već je poznato da kanabis pomaže u ublažavanju neželjenih efekata hemoterapije. Čak je i Američka organizacija za hranu i lijekove objavila studiju u kojoj navode da marihuana može uticati na suzbijanje ćelija tumora. Ja sam svakodnevno u kontaktu sa ljudima oboljelim od najtežih oblika karcinoma koji ne mogu da se izbore sa nesnosnim bolovima. Lijekovi im ne pomažu, a tada je jedini spas za kojim posežu marihuana – rekla je Gojkovićeva.

Ova informacija je ohrabrila i Branimira Tamindžiju, predsjednika Udruženja oboljelih od multiple skleroze iz istočne Hercegovine, koji se nada da će mišljenje komisije u UKC-u biti dobar podsticaj za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe.

– Drago mi je da što se nešto napokon pokrenulo i da će veoma brzo biti preduzimani novi koraci koji bi, nadam se  uskoro, mogli dovesti do konačne legalizacije ulja marihuane i lijekova na bazi kanabinoida u BiH. Važno je da svi budemo brzi u tome jer mi oboljeli imamo sve osim vremena – rekao je Tamindžija.

Humana upotreba

I iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS su nam potvrdili da su uputili dopis Društvu doktora medicine RS i UKC-u RS da u okviru nadležnih medicinskih grana, prateći savremena medicinska dostignuća u ovoj oblasti, izvrše stručne konsultacije i razmotre potrebu uvođenja kanabisa u terapiji određenih oboljenja.

– Ukoliko zaključe da za tim postoji potreba, treba ministarstvu da dostave inicijativu za omogućavanje korišćenja kanabisa i kanabinoida u humanoj upotrebi, da bismo u skladu sa našim nadležnostima, mogli zatražiti pokretanje procedure za izmjene i dopune Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga – naveli su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Press