Legendarni košarkaš Zoran Slavnić angažovan je kao kolumnista za hrvatski “Indeks” tokom Eurobasketa, a u jednom tekstu, bez dlake na jeziku kritikovao je mentalitet reprezentacije naših suseda.

Nedostaje hrvatskoj selekciji pobednički mentalitet u poslednjih 20 godina, naročito zato što nema pravog lidera.

“Što se Hrvatske tiče, imali ste uvek velike igrače, imate i sad super ekipu, ali još od mog pokojnog sina Dražena, nemate vođu. Nemate vođu ni na terenu, ali ni na klupi i zato godinama i nemate nikakve rezultate. Ljudi božji, pa jeste li vi svesni kakve igrače imate, kakve pojedince, kolika je tu koncentracija talenta? No, šta vredi kad nemate muda, ni na parketu, a ni u odelu. U Hrvatskoj postoji samo jedan ozbiljan trener, a to je Jasmin Repeša”, poručio je Slavnić, iz čega je jasno da ne ceni aktuelnog selektora Velimira Perasovića.

“Mnogi su lani uoči Svetskog prvenstva u Španiji govorili kako je Hrvatska kvalitetnija od Srbije, kako ima bolje igrače, jače pojedince. I nisu bili daleko od istine. No, što se na kraju dogodilo? Hrvatska se blamirala protiv Filipina i Senegala, a Srbija je gazila sve do finala. Zbog čega? E pa zato jer vi imate Ukića i brojne ”Ukiće”, koji su mirni, fini i dobri igrači, krasni momci, ali nisu “kurvini sinovi”, u onom pozitivnom smislu. Nedostaje vam taj bezobrazluk, ta drskost, taj mentalitet, a bez njega nema ni trofeja. Znate ko je bio “kurvin sin”? Dražen. A takav je nama Teodosić, koji je svoj karakter posle preneo i na ostale saigrače. A na klupi nam sedi Sale Đorđević, još veći “kurvin sin” i rođeni vođa”, zaključio je Slavnić.

24sata