Polaganjem cvijeća i poetskim časom na Paležu, mjestu gdje je Skender Kulenović 19. avgusta 1942. godine prvi put pročitao “Stojanku majku Knežopoljku”, u petak, 11. septembra, počeće 43. Književni susreti na Kozari, najavila je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora LJiljana Babić.

“Od ove godine septembar će biti mjesec u znaku susreta. To znači da obogaćujemo program susreta onim što želimo da postignemo, a to je da mladi učestvuju u tim književnim susretima i to ne samo mladi pjesnici već i učenici koje ćemo školovati ne samo kroz redovnu nastavu, već i kroz konkurse, što smo već ove godine učinili”, rekla je Babićeva novinarima u Prijedoru.

Za 14. septembar predviđeno je proglašenje pobjednika na konkursu Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Prijedor za izbor najljepših srednjoškolskih radova pod nazivom “Riječi lete, napisano ostaje”, a nagrađeni učenici će tada u svojim školama i 26. septembra na Mrakovici pročitati svoje pjesme.

Književno veče zavičajnog kruga pjesnika iz gradova saorganizatora Susreta predviđeno je za 18. septembra, a za 24. septembar otvaranje izložbe radova učesnika 11. likovne kolonije “Sreten Stojanović”.

“Oj, Kozaro, pjesmom opkoljena” naziv je nastupa književnika, ovogodišnjih učesnika Susreta u gradovima saorganizatorima, planiranog za 25. septembar, a iste večeri biće održano svečano otvaranje Književnih susreta posvećenih Branku Ćopiću.

Na centralnoj manifestaciji Književnih susreta na Kozari 26. septembra na Mrakovici laureatu Nikoli Vujčiću biće uručena nagrada “Skender Kulenović”, koju prati novčani iznos od 3.000 KM, a odluku je donio žiri u sastavu – predsjedavajući Dragan Jovanović Danilov i članovi Milanka Babić, Mošo Odalović.

Pored laureata, stihove će govoriti i LJubivoje Ršumović, Moša Odalović, Dragan Jovanović Danilov, Đorđo Sladoje, Miroslav Maksimović, Milosav Tešić, Dejan Aleksić, Zlata Kocić i Predrag Bjelošević, a iste večeri u Pozorištu Prijedor biće organizovano tradicionalno Veče laureata.

Organizator i generalni pokrovitelj je grad Prijedor, saorganizatori su grad Banjaluka i opštine laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokropvitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

SRNA