Polaganjem cvijeća i poetskim časom na Paležu, u srcu planine Kozare, gdje je Skender Kulenović 1942. godine prvi put pročitao svoju poemu “Stojanka majka Knežopoljka”, danas su počeli 43. Književni susreti na Kozari.

U programu pod nazivom “Na licu mjesta” učestvovali su pjesnici zavičajnog kruga Dragana Kragulj iz Prijedora, Kristina Plavšić iz Novog Grada i Nina Eraković iz Kostajnice, a besjedu “Riječ o Skenderu” govorio je član Organizacionog odbora ovogodišnjih susreta Zoran Baroš.

Na spomeniku na Paležu, podignutom 1982. godine, piše: “Poslije njemačko-ustaške ofanzive na Kozaru 19. avgusta 1942. godine, na ovom mjestu stajalo je u stroju 900 preživjelih boraca Kozarskog partizanskog odreda. Nakon smotre borac i pjesnik Skender Kulenović pročitao je pred strojem svoju poemu `Stojanka majka Knežopoljka`. Od preživjelih boraca ovdje je 22.9.1942. godine formirana Peta kozarska brigada”.

Skenderova čuvena poema nastala je kao pjesničko svjedočanstvo užasa ustaškog klanja nad srpskim civilima na Kozari.

Četrdesettreći književni susreti na Kozari nastavljaju se u ponedjeljak, 14. septembra, proglašenjem pobjednika konkursa Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Prijedor za izbor najljepših srednjoškolskih radova pod nazivom “Riječi lete, napisano ostaje”, a nagrađeni učenici će tada u svojim školama i 26. septembra na Mrakovici pročitati svoje pjesme.

Književno veče zavičajnog kruga pjesnika iz gradova saorganizatora Susreta predviđeno je za 18. septembra, a za 24. septembra otvaranje izložbe radova učesnika 11. likovne kolonije “Sreten Stojanović”.

“Oj, Kozaro, pjesmom opkoljena” naziv je nastupa književnika, ovogodišnjih učesnika Susreta u gradovima saorganizatoraima, planiranog za 25. septembvra, a iste večeri održaće se svečano otvaranje Književnih susreta koje će biti posvećeno Branku Ćopiću.

Na centralnoj manifestaciji Književnih susreta na Kozari 26. septembra na Mrakovici laureatu Nikoli Vujčiću biće uručena nagrada “Skender Kulenović” i 3.000 KM. Odluku o nagradi je donio žiri u sastavu predsjedavajući Dragan Jovanović Danilov i članovi Milanka Babić, Mošo Odalović.

Pored laureata, stihove će govoriti i LJubivoje Ršumović, Moša Odalović, Dragan Jovanović Danilov, Đorđo Sladoje, Miroslav Maksimović, Milosav Tešić, Dejan Aleksić, Zlata Kocić i Predrag Bjelošević, a iste večeri u Pozorištu Prijedor biće organizovano tradicionalno Veče laureata.

Organizator i generalni pokrovitelj je grad Prijedor, saorganizatori su grad Banjaluka i opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

SRNA