Lider Slobodarske stranke Austrije (SPA) i kandidat za gradonačelnika Beča, Hajnc-Kristijan Štrahe govorio je za portal Srbijadanas.com.

  1. Štrahe, već 10 godina se nalazite na čelu stranke. Kada ste preuzeli stranku (nakon izlaska Jerga Hajdera i kompletnog stranačkog rukovodstva iz SPA) mnogi su očekivali potpuni raspad i nestanak SPA sa evropske političke scene. Kada pogledate u nazad, koliko je teško bilo sačuvati mir i stabilnost u stranci u tim po Vašu stranku izuzetno teškim vremenima?

Nije bilo jednostavno. U većini anketa u to vrijeme (kraj 2004, početak 2005, prim. aut.)  smo dobijali 2-3% glasova, ali smo već na lokalnim izborima u Beču u oktobru 2005 dobili 15%, čime se pokazalo da SPA nije mrtva, iako su to mnogi predviđali, pa čak i priželjkivali. Naše članstvo i funkioneri vjerovali su u stranku i evo danas smo po većini anketa najjača stranka u Austriji.

Trenutno se SPA nalazi u velikom političkom uzletu. Šta su uzroci ovome?

SPA sprovodi prije svega politiku koja je koncentrisana na građane. Mi smo odgovor naroda na mnoga trenutna teška i neriješena pitanja. Mnogi su pokušali da nas predstave kao sijače straha i mržnje, te da nas na taj način omalovaže. Ipak, sva naša predviđanja i upozorenja pokazala su se kao surova realnost i vjerujte mi uopšte nisam srećan zbog toga. Godinama smo od ostalih stranka bili ignorisani i žigosani, ali to nedemokratsko odbijanje saradnje drugih političkih stranaka u Austriji sa nama nije održivo na duži period. Trenutno sve političke ankete pokazuju jasnu sliku: uživamo najveće povjerenje među građanima Austrije.

Kako ocjenjujete trenutnu političku i privrednu situaciju u Austriji?

Vlada je u kompletnom zastoju i jedino čime se trenutno bavi to je politika opstrukcije koja je usmjerena uglavnom protiv volje sopstvenih građana. U stvarnosti vlada je zakazala na svim poljima: nezaposlenost raste, privredni razvoj je katastrofalan i povrh svega vlada je sprovela jednu kvazi (pseudo) poresku reformu koja više predstavlja neku vrstu ekonomskog krpljenja nego ozbiljnu reformu poreskog sistema. Kada se sve to uzme u obzir nije ni čudo što ista kod većine građana nije naišla na odobravanje.

EU se trenutno nalazi u jednoj velikoj političkoj i privrednoj krizi. Ima li rješenja?

Naravno da ima rješenja, ali za prava rješenja je neophodna hrabrost. Za početak bi veoma važna bila re-nacionalizacija (povratak izvesnih izvršnih nadležnosti u nacionalne okvire), npr. u poljoprivredi. Kratko i jasno rečeno: Mi se slažemo sa evropskom idejom, ali ne želimo da izgubimo našu nacionalnu autonomiju. Austrija mora da ima pravo da sama oblikuje svoju sopstvenu politiku, a ne da služi kao izvršilac volje Brisela. Nemoguće je da nam se sva politika diktira iz institucija Evropske Unije. Tražimo i borimo se da imamo pravo na svoju sopstvenu politiku.

Jedna od trenutno važnih tema je Grčka i njen eventualni izlazak iz Evrozone. Kakve pozicije zastupa Vaša stranka po ovom pitanju?

Ovo što se trenutno odigrava u Grčkoj je tragedija u pravom smislu te riječi. I šta ima Grčka od sve te silne finansijske pomoći koju je navodno dobila? Bolnice bez lekova, doktore bez posla, siromaštvo, očajanje i poniženje jedne cijele nacije. Grčkoj mora da bude pružena šansa da izađe iz Evrozone. Možemo koliko hoćemo da se vrtimo u krug ali ako se nastavi po starom zanimaćemo se Grčkom i u sljedećih nekoliko decenija. Za najkasnije tri godine, a možda i ranije diskutovaćemo o četvrtom paketu finansijke pomoći, a nakon toga o petom, šestom, itd.

Trenutno najvažnije pitanje: izbjeglice. Vaše mišljenje i predlozi za rješavanje ove krize?

Trenutno kada je tema azil i izbjeglice u pitanju vlada jedna potpuna konfuzija. Na jednoj strani imamo tzv. „privredne izbjeglice“ odnosno migrante, koji nemaju nikakvo pravo na azil, a na drugoj strani imamo ratne izbjeglice koje imaju pravo na azil. Ono što je u ovoj situaciji neophodno to su rješenja na licu mjesta tj. u kriznim područjima, medicinska pomoć na licu mjesta, te pomoć kroz ciljane projekte, ali ne kao do sada sa nekontrolisanim upumpavanjem novca i nevođenjem brige šta će biti sa tim novcem, nego sa ciljanim projektima i strogim kontrolinim mehanizmom da bi ti projekti bili sprovedeni i služili svojoj svrsi. Austrija takođe mora jasno da označi gdje su granice njene humanitarne pomoći i koliko i kako može da pomogne. Istorija je pokazala da je austrijski narod uvijek bio spreman da pomogne ali trenutna politika Austrije i EU po ovom pitanju je kao da otvorite sve prozore i vrata na kući a onda se žalite na manjak sigurnosti.

Prije nekoliko meseci u Evropskom parlamentu je osnovana nova evroskeptična frakcija. Vaša stranka ima veoma dobru saradnju sa francuskim Nacionalnim frontom. Šta očekujete od ove saradnje i nove parlamentarne frakcije?

Osnivanjem ove frakcije postavili smo kamen temeljac za jednu jaku opoziciju prema tzv. „EU-eliti“. Politički naša frakcija će prije svega da se zalaže za zabranu prenošenja nadležnosti sa nacionalnog nivoa na nivo EU. Dalje, zalagaćemo se za ograničenja na polju radnih i boravišnih dozvola, da bi na taj način zaštitili domaće radno tržište. Takođe jedan od naših glavnih zahtjeva je zabrana daljeg proširenja EU, s tim što se ovaj zahtjev ne odnosi na Srbiju.

Pored Nacionalnog fronta Vaša stranka ima veoma dobre kontakte sa „Jedinstvenom Rusijom“, strankom Vladimira Putina. Kako vidite ulogu Rusije u Evropi?

PA vidi i priznaje Rusiju kao važnog partnera Austrije i EU. Istorija nam govori da Rusija igra odlučujuću ulogu  kada je u pitanju uspostavljanje i održavanje mira u svijetu. Zbog ovoga ruska interesna sfera mora da bude poštovana i uzeta u obzir. Dalje, Rusija je za EU izuzetno bitna kada je u pitanju privreda i snabdijevanje energeticima. Zbog ovoga bi za EU bilo veoma pametno da prilikom svog djelovanja uzme u obzir ruska osjećanja i ruske interese.

Često Vas nazivaju prijateljem Srba. Srbija u Evropskoj Uniji? Koliko je to danas realistično i pragmatično iz Vašeg ugla?

Srbija je u svojoj želji da postane članica EU već postigla mnoge dobre rezultate i ispunila dosta zahtjeva EU. Zbog toga Srbija zaslužuje da bude nagrađena i to ne bilo kada, nego što prije. Naravno nije sve idealno, ali mi „slobodarci“ smo spremni da se uvijek nađemo na strani srpskog naroda i da pomognemo koliko god možemo. Ipak jedno mora da bude jasno: Srbija ne smije da bude prisiljavana da se odlučuje između članstva u EU i njenog prijateljstva sa Rusijom.

Čest ste gost Milorada Dodika u Banja Luci, a u Austriji imate dosta birača i među Srbima. Kako ocjenjujete trenutnu situaciju na Balkanu i koju ulogu na Balkanu treba da ima Srbija?

Situacija na Balkanu je izuzetno komplikovana, a trenutni „izbjeglički talas“ sigurno ne doprinosi rješavanju problema. Jedna stvar je ipak jasna: Problemi na Balkanu ne mogu da budu riješeni bez aktivnog učešća Srbije. Na kraju krajeva, Srbija je najveća i najvažnija država u regionu i ne smije ni na jedan način da bude isključena iz političkog dijaloga.

Srbi u Austriji. Bogastvo ili opterećenje za za Austriju?

Srbi su se veoma brzo integrisali u naše društvo, savladali njemački jezik i vrednim radom sebi obezbijedili životnu egzistenciju. Upravo ovakvi ljudi su veoma dragocijeni i obogaćuju našu zemlju. Trenutno u Austriji živi oko 300 hiljada građana srpskog porekla.

Vaši politički konkurenti često označavaju Vas i Vašu stranku kao neprijateljski raspoložene prema strancima. Ima li tu istine ili se radi o „političkom ogovaranju“ od strane konkurencije?

To je jedna potpuna neistina. SPA ni na jedan način nije neprijateljski raspoložena prema strancima u Austriji.

Izborni rezultati na pokrajinskim izborima u pokrajinama Štajerska i Gradišće bili su po Vašu stranku više nego dobri. Slijede pokrajinski izbori u Gornjoj Austriji i Beču. Koje izborne ciljeve je postavila Vaša stranka za dolazeće izbore?

U pokrajini Gornja Austrija želimo da osvojimo više od 20% glasova i da na taj način postanemo druga najjača stranka u pokrajini. Što se tiče Beča, tu se lično kandidujem za gradonačelnika i jasan cilj je prelazak granice od 30% glasova. Takodje, vrlo realna je i opcija da postanemo najjača politička opcija u glavnom gradu.

Da li će nakon ovih izbora možda doći do promjena na austrijskoj političkoj sceni? Da li je moguće da SPA uskoro postane i deo neke vladajuće koalicije na republičkom nivou?

To ćemo uskoro da vidimo. Premijer Verner Fajman bi uskoro mogao da postane prošlost, a nakon sljedećih republičkih izbora moguće je i učešće u vlasti. Ovih dana se u medjima spominje da ćemo pristati da formiramo nekakvu manjinsku vladu ali ja vam garantujem da nećemo pristati na učešće u vladi dok god se ne raspišu novi izbori. Poslije izbora je sve moguće, pa i učešće u vladi.

Srbija danas/Press