Veliki broj članova SNSD-a iz Istočnog Sarajeva ogorčen je zbog odluke stranačkih organa da fotelju direktora Zavoda za zapošljavanje RS povjeri Miroslavu Vujičiću, bivšem šefu kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

Ogorčeni članovi najjače vladajuće stranke ne smiju javno da iskažu svoje nezadovoljstvo, ali smatraju da je nepravedno da Vujičić zasjedne na čelo institucije koju je u protekle četiri godine uspješno vodio takođe visoki funkcioner SNSD-a Milko Čolaković. Nezadovoljstvo podgrijavaju i informacije da su u toku koalicione podjele na nivou republičke vlasti između SNSD-a i DNS-a, a upravo Vujičić bezrezervno podržava imenovanje sada već funkcionera DNS-a Nenada Nešića na mjesto direktora “Elektrodistribucije Pale”. Za taj čin, tvrde naši izvori, Vujičić je dobio podršku za mjesto direktora Zavoda za zapošljavanje, ali i postigao dogovor o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima sa DNS-om. Naš sagovornik objašnjava da se, u tom dogovoru, Vujičić već obavezao da će sve ono što je od vitalnog značaja za rad opštine Istočna Ilidža, a to su mjesta načelnika odjeljenja za urbanizam, finansije, kao i mjesto predsjednika lokalnog parlamenta dati DNS-u.

Pandurevićeva: Nema tu odbrane RS

U opoziciji prate dešavanja u SNSD-u u Istočnom Sarajevu. Visoki funkcioner SDS-a Aleksandra Pandurević kaže da su se funkcioneri SNSD-a u Sarajevu punih devet godina bavili isključivo uhljebljavanjem familije i ponekog partijskog aktiviste, te pronalaskom unosnih pozicija za sebe, nikako radom i poboljšanjem života.

– Nije tu bilo riječi ni o kakvoj odbrani RS, nego o borbi “ugrabi za sebe i svoje što više”. Pola kabineta Nebojše Radmanovića, sa Miroslavom Vujičićem na čelu, o čijem nepotizmu ste pisali, preselilo se u Centralnu banku u kojoj komotno imaju kvorum za sjednicu OO SNSD-a Istočna Ilidža, dok djeca palih boraca po deceniju obijaju prag biroa. Šta je tu interes RS? – kaže Pandurevićeva.

– Vujičić je zbog zapošljavanja brojnih članova svoje i suprugine familije na državne jasle potpuno opravdano zaradio nadimak kralj nepotizma. Međutim, njegova alavost nema granica, a brojni članovi stranke su ogorčeni zbog toga što se Vujičiću ukazuje toliko povjerenje, jer on nosi najmanje zasluge za dobre rezultate SNSD-a u Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži – kaže jedan od članova ove stranke koji je u strahu od odmazde insistirao na anonimnosti.

On dodaje da članstvo ne gleda sa oduševljenjem ni na želju i namjeru funkcionera SNSD-a sa Pala Boška Tomića da zasjedne u Nadzorni odbor Zavoda za zapošljavanje RS.

– Tomić je bio ministar rada i boračko-invalidske zaštite kao kadar PDP-a, a nakon što je prebjegao u SNSD, četiri godine je bio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. U tom periodu se penzionisao, uzeo otpremninu od preko 20.000 maraka i nastavio da uzima poslaničku platu od šest-sedam hiljada KM. Na prošlogodišnjim izborima nije uspio da osvoji poslanički mandat, ali umjesto da uživa u penziji, sada želi u Nadzorni odbor Zavoda za zapošljavanje. To je u najmanju ruku nepošteno prema brojnim drugim članovima stranke – kaže naš sagovornik.

Press