Izvođenjem lutkarskih etida “Snježana i novi drugar” i “Trnoružica i kapetan Kuka” u Prijedoru je danas okončana Školica literature i lutkarstva, koju su u protekla tri mjeseca vodile Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” i Udruženje “Žene u umjetnosti”.

Direktor prijedorske biblioteke Mara Ećim rekla je da ova kuća želi da sarađuje sa udruženjima koja žele da rade sa najmlađim uzrastom.

“Odlučili smo se da pomognemo jednoj literarno-lutkarskoj školici koja je urodila današnjim izvođenjem dvije etide. U odnosu na početak školice u junu, učesnici su se osipali, ali najuporniji su ostali”, rekla je Ećimova novinarima u Prijedoru.

Predsjednik Udruženja “Žene u umjetnosti” Biljana Anđelić rekla je da je ideja o pokretanju lutkarske scene u Prijedoru stara dvije godine i da je sada zaživjela, zahvaljujući entuzijazmu biblioteke, roditelja i stalnih članica ovog udruženja, te da se od prvobitnih 20 polaznika zadržalo sedam ili osam školskog uzrasta.

“Predstoji druga faza u kojoj ćemo usavršavati govor i rad sa lutkom. Radićemo na razradi priče i onda tražiti dalje sufinansiranje da se makar jednom sedmično nastavi scena i da na zimski raspust idemo sa novom predstavom”, najavila je Anđelićeva.

Ona je dodala da je zbog mnoštva edukativnih elemenata u planu i da se priča prenese na platno.

“Prijedor nema lutkarstvo, nema učesnike, nema odgojenu publiku. Na nama je da okupimo zainteresovane za rad sa lutkom i da pravimo publiku”, istakla je Anđelićeva.

Projekat “Školica literature i lutkarstva” kandidovalo je Udruženje “Žene u umjetnosti” Prijedor na javni konkurs gradske uprave za dodjelu budžetskih sredstava nevladinim organizacijama.

U rezultatima konkursa na internet stranici gradske uprave navedeno je da je vrijednost projekta, koji bi trajao osam mjeseci, 8.070 KM. Od te ukupne vrijednosti iz gradskog budžeta traženo je 4.000 KM, a odobreno je 500 KM.

SRNA