Izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, povodom obilježavanja 20. godišnjice akcije Hrvatske vojske i tzv. Armije BiH pod nazivom “Maestral” u Jajcu, da je to prilika da čestita i “oslobađanje hrvatskog kraljevskog grada Jajca” niko od političkih predstavnika Bošnjaka u BiH izgleda nije čuo, ili nije želio da čuje!

Press je juče kontaktirao sa velikim brojem bošnjačkih političara, ali i s nekim istoričarima, u namjeri da čujemo njihov komentar na takvu ocjenu hrvatske predsjednice, ali samo su rijetki htjeli uopšte da govore o tome. Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Senad Šepić, istakao je da nije čuo spomenutu izjavu, ali da “na prvu” može reći da je riječ o neistinitoj i neprimjerenoj kvalifikaciji.

– Mislim da gospođu Grabar Kitarović ne treba podsjećati gdje se nalazi Jajce i čije je. Bilo bi nepotrebno gubiti vrijeme i iznositi sada istorijske i druge činjenice o tom bosanskohercegovačkom gradu. Mislim da je njena izjava više bila u stilu “romantizma” i da je nespretno htjela da se pjesnički izrazi. U svakom slučaju, ovako kvalifikovati Jajce neprimjereno je od državnika susjedne zemlje – istakao je Šepić.

Pripremao kongres

Član Predsjedništva DF-a Emir Suljagić, na dan kada je hrvatska predsjednica davala spornu izjavu, bio je zauzet stranačkim kongresom, te takođe tvrdi da je nije čuo, niti u međuvremenu pročitao u štampi.

– Međutim, ako je zaista to rekla, mislim da je to neprimjereno. Kada šef jedne države, dolazi na teritoriju druge suverene države, i iznosi takve ocjene, najblaže što mogu reći jeste da to nije u redu i da je neprimjereno – kazao je Suljagić.

Dačić: Sramotno i žalosno

Hrvatska predsjednica je u Jajcu kazala i da se u Hrvatskoj i BiH vodio “krvavi rat koji je prouzrokovala velikosrpska politika Slobodana Miloševića”. Na tu  izjavu juče je reagovao šef diplomatije Srbije Ivica Dačić koji je kazao da hrvatski državnici koriste svaku priliku da napadnu Srbiju.

– U toku je takmičenje ko će to brutalnije da uradi uoči izbora. Njihova teorija je da je dobar Hrvat samo onaj koji mrzi Srbiju. To je sramotno i žalosno u isto vrijeme, i to u državi koja je članica EU – rekao je Dačić za srbijanske medije.

Visoki funkcioner SDP-a BiH i poslanik te stranke u parlamentu FBiH, Damir Mašić, kaže da nije imao uvid u govor i poruke Grabar Kitarovićeve tokom njenog četvorodnevnog boravka u BiH, osim što je bio upoznat sa rutom njene posjete.

– Vrlo mi je teško da komentarišem takvu njenu ocjenu jer je ovih dana nisam pretjerano gledao ni slušao, pa nisam upoznat sa sadržajem njenih govora. Ono što bih sada, ipak, želio da prokomentarišem, jeste da je u najmanju ruku bilo očekivano da se u ime svoje zemlje izvini za skandaloznu suspenziju koju je Hrvatska uložila pred evropskim instancama na izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH. Da je to uradila, to bi bilo u cilju dobrosusjedskih odnosa na koje se svi pozivaju – kazao je Mašić.

Ćutanje

Bez konkretnog komentara na tvrdnju hrvatske predsjednice bio je i Mujo Hadžiomerović (SDA), predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

– Morao bih se prvo s tim upoznati jer nisam lično čuo tu izjavu. Zato sada ne mogu da je komentarišem – dodao je Hadžiomerović.

Nikakvu reakciju nije imao ni istoričar Enver Imamović koji nije mogao da prokomentariše da li izjava da je “Jajce hrvatski kraljevski grad” ima istorijsko utemeljenje ili je isključivo iskorišćena u političke svrhe. Imamović je istakao da je tokom vikenda bio odsutan, te da ne želi da se kritički osvrće na sadržaj sa kojim nije detaljno upoznat.

Press