Sve više ljudi boluje od raka, a prognoze za budućnost uopšte nisu ohrabrujuće. Možemo zaključiti da je rak, definitifno, jedna od najopasnijih bolesti koje danas ugrožavaju čovečanstvo.

Stručnjaci se slažu u tome da je za lečenje ove opake bolesti ključno da se otkrije na vreme, jer su tada šanse za izlečenje najveće.

Postoje neki simptomi koje nikako ne bi trebalo zanemariti, jer obraćanje pažnje na promene u našem telu je od velikog značaja za pravovremenu detekciju raka.

Dr Bet Karlan, koja se bavi istraživanjem ove bolesti dugo vremena, savetuje nas na koje simptome treba da obratimo pažnju.

– Ako su simptomi uporni i progresivni, odnosno, ako svako jutro kad se probudite osećate “nešto”, makar samo dve nedelje zaredom, trebalo bi da odete kod lekara na pregled – kaže ona.

Rak jajnika

Za rak jajnika se dugo smatralo da je “tihi ubica” jer nema simptome, ali to nije tačno. Simptomi raka jajnika su bol u krstima i donjem stomaku u kombinaciji s nadimanjem, problemima s mokrenjem i pražnjenjem creva.

Bol u stomaku i donjem delu leđa može biti posledica drugih bolesti ili kancera na nekom drugom organu, ali ako se ova kombinacija simptoma pojavljuje redovno i pritom postoji odstupanje od normalnog funkcionisanja organizma, treba se obratiti lekaru.

Još jedan od indikatora je i krvarenje van redovnog ciklusa ili nakon menopauze, naravno, praćeno i već pomenutim simptomima.

Rak prostate

Poput raka jajnika, rak prostate je podmukla bolest čiji simptomi se mogu lako pomešati sa simptomima neke druge bolesti.

– Bol u leđima je čest uzrok nepokretnosti, ali jako mali broj muškaraca zna da to mogu biti i simptomi raka. Naročito rak prostate može da uzrokuje ove simptome u kostima kukova i donjeg dela leđa – piše “Healthline”.

Naravno, povremeni bolovi u leđima i mišićima ne treba da budu razlog za paniku, ali ako se bol stalno ponavlja, trebalo bi ispitati slučaj.

Rak prostate može biti i uzrok bolovima u preponama, kukovima i butinama, a uzrok tome može biti i rak testisa.

Rak testisa

Jedan od najboljih načina da otkrijete rak testisa jeste redovna kontrola koju možete da sprovedete sami.

– Ako primetite grudvicu ili bilo kakvu drugu promenu na svojim testisima, nemojte odlagati posetu lekaru. Za razliku od raka prostate koji se sporo razvija, rak testisa može da naraste maltene preko noći – kaže dr Herbert Lepor.

Trebalo bi sami redovno da vršite kontrolu testisa tako što ćete pratiti ima li bilo kakvih promena. To je ključna stvar za otkrivanje raka testisa dok još nije kasno.

Rak pluća i grla

Kašalj je, generalno, pokazatelj nekog blažeg oboljenja, kao što je grip ili prehlada, ali ako je uporan i nikako ne prolazi, mogao bi biti pokazatelj nečeg ozbiljnijeg kao što je rak pluća, grla ili tiroidne žlezde.

– Znamo da su kašalj i prehlada uobičajeni i ne predlažemo da svako ko kašlje treba da ide kod lekara da se testira na rak, ali ako je kašalj uporan i ne prolazi dugo vremena, ili je po nečemu neobičan, nemojte oklevati da potražite savet lekara – kaže Katrina Vitaker, autor i istraživač.

Posetite lekara ako ovo osećate

Nagli i neobjašnjivi gubitak kilograma može biti uzrok nečeg ozbiljnog, a tu spada i nekoliko vrsta raka.

– Neobjašnjiv gubitak pet ili više kilograma može biti prvi znak kancera. Ovo se najčešće dešava kad je u pitanju rak pankreasa, stomaka, jednjaka ili pluća – piše “Healthline”.

Gubitak telesne mase može biti uzrokovan i problemima sa štitnom žlezdom ili stresom, ali najbolje je uraditi analize radi provere.

Svi znamo da grudvice na grudima mogu biti indikator da je u pitanju rak dojke, ali malo ko zna da se to može dogoditi i muškarcima, koji najčešće zanemaruju ove pokazatelje jer misle da su bezbedni kad je u pitanju ovo oboljenje. Važno je istaći da ova vrsta kancera pogađa i muškarce, pa i oni treba ozbiljno da shvate ove simptome.

Promene na koži se takođe nalaze na listi simptoma raka i trebalo bi obratiti pažnju na njih, kako bi se potencijalni kancer otkrio na vreme.

Svaki put kad uočite promenu u veličini, obliku ili boji mladeža, trebalo bi da posetite doktora. Dr Marlena Majers kaže da nipošto ne treba čekati kad je rak kože u pitanju.

Promene na usnoj duplji mogu biti pokazatelj raka usta, naročito ako ste pušač ili ako žvaćete duvan. Najbolji način da ga otkrijete jeste da uočite bele ili crvene izrasline unutar usne duplje.

– Bele izrasline u ustima i bele tačkice na jeziku mogu biti prva faza raka. Za svaku dugotrajnu promenu u ustima trebalo bi otići na pregled kod lekara ili stomatologa – piše “The American Cancer Society”.

Telegraf