Izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je Jajce “hrvatski kraljevski grad” nije natjerala pjenu na usta bosanskim rodoljubima, koji su, inače, izoštrili sva čula do životinjskog nivoa kada bilo ko od srpskih političara, čak i u najbezazlenijem kontekstu, pomene ljubljenu im BiH.

U zaštitu voljene im države koju je Kolinda u gradu AVNOJ-a tuđmanovski drsko popišala i ponizila, nisu skočili njeni dežurni branioci, intelektualci i sarajevski jalijaši, inače spremni na obračun svake vrste kada su u pitanju Srbi. Za njih se Kolinda u Jajcu, jednostavno, nije ni pojavila! Nema je! Ništa nisu čuli ni vidjeli.

Iskreno, ko zapeta puška očekivao sam da će prvi verbalni rafal po hrvatskoj predsjednici, odmah nakon što je otišla iz “hrvatskog” Jajca, ispaliti Željko Komšić. Ali, avaj! Od autentičnog bosanskog junaka i nosioca “zlatnog ljiljana”, koji je, svojevremeno, tadašnjem premijeru Srbije Vojislavu Koštunici prijetio da će “dobiti i po prstima i po nosu” samo zato što je, nevoljnik, negdje uzgred pomenuo da Zapad namjerava da ukine RS, nema ni abera! Reakcija na Kolindinu izjavu nema ni od Bakira Izetbegovića, Sefera Halilovića, Bakire Hasečić, “Majki Srebrenice”, “Zelenih beretki” i mnogih drugih, koji bi, da su nešto slično u Banjaluci, Trebinju ili Bijeljini izjavili Tomislav Nikolić ili Aleksandar Vučić, budite sigurni, drečali na sav glas, isukivali jatagane i pozivali na novi rat do istrebljenja!

Na kraju se ispostavilo da su višednevna posjeta hrvatske predsjednice BiH i njeni susreti s članovima bh. predsjedništva, rukovodstvom RS, političkim predstavnicima Hrvata i Katoličke crkve, zapravo, bili uvertira krajnem cilju njene bh. turneje, a to je posjeta Jajcu i obilježavanje 20. godišnjice “Maestrala”, još jedne “junačke” akcije hrvatske vojske i “oslobođenje” Jajca, Drvara, Šipova i Ključa od njihovih srpskih stanovnika. To je, bez ikakve sumnje, glavni i jedini razlog zašto bosanske “patriote” ćute kao mutavi na skandaloznu izjavu i očiglednu provokaciju hrvatske predsjednice.

Što se, pak, Kolinde tiče, žena je profesionalno odradila posao. Izbori u Hrvatskoj se bliže, a glasove simpatizera Tuđmanove stranke najlakše je sakupljati pričama o “hrvatskim kraljevskim gradovima” poput Knina, ili sada Jajca.

Prijedor24h