Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova RS Tomislav Kovač kaže da prekjučerašnji prekid njegovog svjedočenja pred Sudom BiH, nakon što se ispostavilo da je on, kao svjedok Tužilaštva BiH, na meti istrage tog istog tužilaštva upravo u predmetu za koji je pozvan da svjedoči, predstavlja nezapamćeni međunarodno-pravni skandal, za koji je, prema njegovim riječima, direktni krivac tužilac Ibro Bulić!

Ističući da se ne plaši eventualnog podizanja optužnice protiv njega zbog navodne umiješanosti u ratne zločine počinjene u Srebrenici, Kovač u intervjuu za Press kaže da bh. tužilaštvo protiv njega vodi istragu već 15 godina!

– Ne plašim se optužnice. Štaviše, izazivam ih da je konačno podignu! To slobodno napišite! Međutim, ne vjerujem da će se to dogoditi s obzirom na to da Bulić dobro zna da su dokumenti koje ima protiv mene obični falsifikati – tvrdi Kovač.

Da li ste nakon prekjučerašnjeg prekida svjedočenja angažovali advokata koji će vas savjetovati o idućim koracima?

– Prvo želim da razjasnim jednu stvar. Netačno je da sam prekinuo svjedočenje nakon što su advokati optuženih u predmetu “Josipović i drugi” otkrili da Tužilaštvo BiH u istom predmetu vodi istragu protiv mene, kao što su prenijele pojedine agencije. Na prekidu je insistirao prateći sudija iz Srbije, koji je zajedno sa mnom, preko video-linka, trebalo da prati suđenje.

Ko je kriv za to što niste znali da se istraga vodi protiv vas?

– Isključivi krivac je Tužilaštvo BiH, koje je preko pravosudnih organa Srbije mene pozvalo kao svjedoka a da pritom nisu obavijestili državne organe Srbije o mom statusu! To je već četvrti put da nadležni tužilac Ibro Bulić radi takve stvari! Ukoliko je neko lice osumnjičeno, ono o tome mora biti i obaviješteno, ako ga već pozivaju da svjedoči o spornom slučaju.

Uskoro ću progovoriti o Srebrenici!

Da li ste kao ratni ministar unutrašnjih poslova RS bili upoznati o tome šta se dešavalo u Srebrenici nakon što je VRS oslobodila taj grad?

– Uskoro ću otkriti stvari o tome kako je Alija predao Srebrenicu! Od Haškog tribunala ću tražiti dozvolu da javno progovorim o stvarima koje sam tamo iznosio na zatvorenim sjednicama. Ne pravdam zločine koji su se tamo desili, ali priča o nekom smišljenom srpskom genocidu pašće onog trenutka kad iznesem gdje je i kada Alija neke stvari dogovarao, šta je radio, kakav je bio plan za predaju Srebrenice. To mnogima u Sarajevu smeta i toga se plaše.

Mislite li da je Tužilaštvo BiH namjerno napravilo tako tešku proceduralnu grešku?

– Nema sumnje da su svjesno i s umišljajem napravili sve ovo! Radi se o saradnji između država. Oni su bili u obavezi da kroz pružanje pravne pomoći Srbiji to urade.

Da li ste se iznenadili kada ste saznali da se protiv vas takođe vodi istraga zbog ratnih događanja u Srebrenici?

– Znao sam da sam po funkciji koju sam obavljao morao od tog tužilaštva biti osumnjičen za neke događaje, ali za ovaj slučaj nisam. Gdje će ratni ministar, komandant i general srpske policije da kod njih ne bude osumnjičen!? Da me ne sumnjiče, to bi bilo pravo čudo, znajući njihovu politiku.

Zašto vas je Tužilaštvo BiH pozvalo kao svjedoka?

– Jasno je da su im na umu bili potpuno drugi ciljevi. Oni istragu protiv mene vode već 15 godina, pa čak ni to vrijeme nije bilo dovoljno Ibri Buliću da se usudi da krene s optužnicom.

Čega se plaši?

– Krivične odgovornosti. Naime, Bulić je tužilačku istragu protiv mene pokrenuo na bazi falsifikovanih dokumenata. Kroz brojne krivične postupke već se pokazalo da su dokumenti koje poteže kao argumente falsifikati. Stalno ga izazivam da krene, ali ništa. Međutim, ovdje su mnogo važnije neke druge stvari.

Na šta mislite?

– Pošto me već 15 godina drže pod istragom, ne mogu da radim mnoge stvari. Možda ne bih mogao da budem član Predsjedništva BiH, jer to ne želim, ali možda bih bio predsjednik RS ili vodio neku političku stranku. Zbog te istrage ne mogu normalno da se bavim bilo kojim poslom, a to i jeste njihov cilj. Oni su očigledno pomiješali neke stvari. Nezastarijevanje ratnih zločina su pomiješali s tim da imaju neograničeni rok da vode tužilačke istrage. Oni to zloupotrebljavaju ne samo u mom slučaju. Kome će se Bulić i tužilaštvo opravdati za prekjučerašnju blamažu?

Press