Zapadni Balkan je od velikih sila određen kao poligon na kojem će se mijenjati svijest stanovništva, promijeniti demografska struktura, mijenjati granice, a sve pomoću psiholoških /psiop/ i “crnih” operacija koje se kreiraju u laboratorijama obavještajnih službi, ocijenio je stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.

“Cilj psiholoških operacija je da se ostvari uticaj na promjenu mišljenja i ponašanja, odnosno da se utiče na javno mnjenje određene države ili sredine. U tajnim službama, ali i oružanim snagama razvijenih zemalja, postoje specijalizovani organi i centri /psiop centri/ koji psihološke operacije osmišljavaju i sprovode”, pojašnjava Ćeranić.

On za “Pres Republika Srpska” ističe da su za psiope veoma važni mediji, koje koriste kao instrumente za plasiranje ideja koje su prethodno osmislili, dok su tehnike obmana, prljavi trikovi, dehumanizacija i demonizacija protivnika.

Ćeranić kao primjer psiopa navodi puštanje drona iznad stadiona u Beogradu, slučajeve objavljivanja snimaka i audio materijala u Makedoniji i Republici Srpskoj, ali i kamenovanje premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima.

“Dron sa zastavom ‘velike Albanije’ lansiran iznad stadiona ‘Partizana’ bila je psiop operacija kojom su njeni kreatori postigli željeni efekat: promociju velikoalbanske ideje, homogenizaciju albanskog naroda po osnovu te ideje u svim balkanskim državama, poniženje sistema bezbjednosti Srbije”, navodi Ćeranić.

Prema njegovim riječima, snimci telefonskih razgovora makedonskog premijera Nikole Gruevskog i ministara u njegovoj vladi, koje je na konferencijama za novinare prezentovao lider opozicije Zoran Zaev, takođe je bila psihološka operacija čija je svrha bila destabilizacija Vlade Makedonije, što bi olakšalo posao teroristima, naknadno otkrivenim i neutralisanim u Kumanovu.

“Kada sve to imate u vidu, onda je jasno da je afera ‘Snimak’, kojom se želi destabilizovati Republika Srpska, proizvedena u psiop kuhinji”, ističe Ćeranić.

Ćeranić napominje da se u tom pogledu isto može reći i za forenzički izvještaj bez zaglavlja, na kojem nema čak ni potpisa sudskog vještaka za srpski jezik, a kojim ovih dana “novi forenzičari” nastoje da uvjere javnost Srpske da iza njega stoji ugledna forenzička ustanova, a ne manipulator koji koristi jedan od kompjuterskih programa dostupan na internetu.

“Zato mi ne možemo znati ko je naručio i platio ‘vještačenje’, koliko je to koštalo i zašto su to platili ‘prijatelji’. Informacije radi, forenzička ustanova Kraljevine Švedske sam odgovor na pitanje da li je bilo manipulacije snimkom naplaćuje 3.500 evra, a uporedna analiza glasa na snimku i provjerenih audio-uzoraka ima posebnu cijenu, i ona je nekoliko puta veća”, navodi Ćeranić.

Ćeranić naglašava da je zbog svega toga, a s obzirom na bezbjednosne izazove, rizike i prijetnje s kojima je Republika Srpska suočena, sabornost riječ koja je poželjna u Narodnoj skupštini Srpske, a ne bojkot, riječ kojom se rukovode poslanici koji napuštaju skupštinsku salu dok govori premijer Srpske Željka Cvijanović.

SRNA