Prijedor – Protiv bivšeg načelnika Kozarske Dubice Nine Jauza (36) policija je podnijela izvještaj zbog sumnje da je prodajom vojne imovine koju je preuzela opština Kozarska Dubica, oštetio budžet Republike Srpske za 80.569 KM, saznaje “Glas Srpske”.

U CJB Prijedor rekli su, navodeći inicijale, da je protiv Jauza podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka koji ga tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Prema tom izvještaju, Jauz se sumnjiči da je u vrijeme dok je bio načelnik Kozarske Dubice donio više odluka o dodjeli preuzete vojne imovine bez ranije utvrđenog kriterijuma. Tim odlukama on je omogućio da određena preduzeća i građani dobiju tu imovinu na trajno korišćenje i da postanu njeni vlasnici. Na taj način oštećen je budžet RS za 65.520 KM koliko je procijenjena vrijednost te imovine. U izvještaju protiv Jauza još se navodi da je on svojim odlukama  dozvolio da se dio vojne imovine otpiše i proda kao otpad. On je prihod od prodaje te imovine, 15.054 KM  zadržao kao prihod lokalnih preduzeća i nije ga uplatio u budžet RS iako je bio obavezan.

U prijedorskoj policiji u cilju istrage su rekli da ne mogu da otkrivaju detalje izvještaja podnesenog protiv Jauza.

Nino Jauz je “Glasu Srpske” rekao da on nije donio nikakvu odluku o prodaji vojne imovine te da je ta imovina i dalje u vlasništvu opštine Kozarska Dubica.

– Budžet nije oštećen ni za jednu marku. Takođe dio imovine za koju me sumnjiče da sam prodao je ustvari imovina koja je otpisana jer  nije  bila upotrebljiva. Sve što je imalo vrijednost je zadržano u vlasništvu opštine to se može i provjeriti – rekao je Jauz.

Dodao je da je prijavljen na osnovu politički motivisane prijave od strane PDP i SDS-a iz Kozarske Dubice i vjeruje da će je tužilaštvo odbaciti.

– Sve je ovo farsa koja traje duže vrijeme. Tužilaštvo je već odbacilo jednu prijavu koja je protiv mene podnesena 2010. godine jer nije bilo osnova za krivično gonjenje – kazao je Jauz.

Protiv Jauza je i krajem marta podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu za krivična djela “zloupotreba službenog položaja” i “falsifikovanje ili uništavanje službene isprave”, zbog kojih je budžet opštine Kozarska Dubica oštećen za 168.000 maraka. Tom prijavom Jauzu je stavljeno na teret da je je u vrijeme dok je bio načelnik Kozarske Dubice prekoračio ovlašćenja i odobrio izmještanje trase dijela kanalizacione mreže mimo projektne dokumentacije. Tada su osim Jauza tužilaštvu prijavljeni Milan Subotić i Borjanka Stanišić.

Budžet

Ninu Jauza sumnjičili su da je u vrijeme dok je bio načelnik opštine Kozarska Dubica budžetom raspolagao na nezakonit način. Trenutni načelnik ove opštine Mile Zlojutro u maju 2013. godine izjavio da je finansijska revizija budžeta opštine za 2011. godinu pokazala da su prilikom izvršenja budžeta kršeni zakonski propisi.

Glas Srpske