Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ ocijenio je tragikomičnom izjavu ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka da SNSD “boli što ih nema u rezultatima koje ostvaruje ovaj saziv Savjeta ministara”.

“Nije nam jasno o kojim i kakvim rezultatima Savjeta ministara BiH Crnadak govori. Iz njegove izjave jasno je da predstavnici takozvanog Saveza za promjene smatraju da istorija počinje od njih”, navedeno je u saopštenju SNSD-a.

Savez za promjene, dodaje se u saopštenju, sebi pripisuje određene rezultate koji su ostvareni za vrijeme prethodnog saziva Savjeta ministara, u kojem su participirali predstavnici nekih drugih stranaka iz Republike Srpske.

SNSD smatra da Crnatka, kao i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića treba podsjetiti kada je obezbijeđen izvoz mesa iz BiH u Tursku.

“Treba ih podsjetiti kada je dogovoreno da se ova aktivnost realizuje preko aerodroma u Sarajevu i Banjaluci, što oni sada, uvodeći u igru i neke druge aerodrome u Federaciji BiH /FBiH/, nastoje da sruše, pričinjavajući time direktnu štetu banjalučkom aerodromu”, poručuju iz SNSD-a.

U saopštenju se navodi da su predstavnici SNSD-a sjedili u Savjetu ministara BiH kada su realizovane neophodne aktivnosti u pravcu obezbjeđenja izvoza krompira iz BiH u EU, te kada su ostvareni najznačajniji procesi u kontekstu ispunjavanja uslova za izvoz mlijeka.

“Ovo `kićenje tuđim perjem` možemo tumačiti samo kao pokušaje takozvanog Saveza za promjene da obmanjuje javnost, jer sve što čine u Sarajevu rade protiv građana i mimo konsultacija sa institucijama Republike Srpske”, istakli su u SNSD-u.

U SNSD-u napominju da Crnadak ne treba da se hvali navodnim obezbjeđenjem sredstava za most na Savi u Gradišci.

Kako navode, “on /Crnadak/ zna ko je kandidovao ovaj projekat za finansiranje, na koji način je projekat izmijenjen i kolika sredstva su predstavnici takozvanog Saveza za promjene obezbijedili za Srpsku na `bečkoj konferenciji`”.

Na konferenciji je, dodaje se u saopštenju, za ovaj most predviđeno samo 6,5 miliona evra, a za most kod Svilaja oko 22 miliona evra.

“Pravo ogledalo djelovanja ministara i generalno predstavnika Saveza za promjene na nivou BiH jeste nepodržavanje ratifikacije Sporazuma sa Svjetskom bankom/Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/ o Program podrške razvoju održive javne potrošnje /DPL/, te uskraćivanje na taj način građana Republike Srpske za više od 30 miliona KM”, tvrde u SNSD-u.

Tu je, dodaju, prihvatanje originalnog teksta “Reformske agende” sa predviđenom privatizacijom u elektroenergetskom sektoru, usvajanje odluke o uspostavljanju takozvanog državnog odbora za investicije, te imenovanje Komisije za primjenu programa zaštite svjedoka bez predstavnika srpskog naroda.

SNSD podsjeća i na nelegalan izbor članova Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazduhoplovnoj plovidbi, raspodjelu sredstava iz budžetske rezerve BiH u domenu sporta i kulture, gdje su institucijama Srpske data neuporedivo manja sredstva, a i gdje su forsirane opštine u kojima stranke iz takozvanog Saveza za promjene vrše vlast.

U saopštenju SNSD pominje i usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH bez saglasnosti nadležnih institucija Srpske i prenos nadležnosti po pojedinim pitanjima koji je na ovakav način izvršen, isključivanje institucija Republike Srpske iz aktivnosti u vezi sa integracionim procesima i drugo.

“Ministri u Savjetu ministara BiH iz takozvanog Saveza za promjene se zaista svojski, gotovo svakodnevno, trude da svojim mentorima i partnerima u Sarajevu dokažu lojalnost nauštrb Republike Srpske i njenih građana”, navedeno je u saopštenju.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je za sarajevsko “Oslobođenje” da “SNSD boli što ih nema u rezultatima koje ostvaruje ovaj saziv Savjeta ministara”.

SRNA