Republika Srpska ne krši Dejtonski sporazum raspisivanjem referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, a visoki predstavnik u BiH Valentin Incko samo doliva ulje na vatru kada govori da se to čini, izjavio je Srni dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović.

“Ili ne razumije šta mu je mandat ili ne čita Dejtonski sporazum”, rekao je Popović.

On je istakao da je priča o instrumentima koje Incko ima u rukama stari sistem pokušaja zastrašivanja i prijetnji na koje niko ne reaguje na ovim prostorima.

“Više je nego jasno da će, ako bude posezao za bilo čim, ako bude išao mimo Dejtonskog sporazuma, to definitivno dovesti do raspada BiH”, ocijenio je Popović.

Prema njegovim riječima, deplasirano je da u ova vremena, kada se referendum smatra najdemokratskijim oblikom izjašnjavanja u svijetu, pričati da neko na to nema pravo.

“U Sloveniji se na referendumu izjašnjavaju o odvozu smeća, zašto Republika Srpska nema pravo da kaže šta misli o Sudu i Tužilaštvu”, pita Popović.

On smatra da će referenduma biti ukoliko ne bude popravljeno ono što je dogovoreno u Briselu.

“Tu imaju priliku da otklone sva sporna pitanja. Pretpostavljam da će oni, koji su donijeli odluku o raspisivanju referenduma, da ga i sprovedu bez obzira na bilo kakve odluke Uustavnog suda ili bilo kojeg drugog organa”, dodao je Popović.

Popović je napomenuo da su bonska ovlaštenja proistekla iz deklaracije, a ne iz samog Dejtonskog sporazuma koji mogu tumačiti samo oni koji su ga i potpisali, a ne visoki predstavnik.

“On ima da implementira ono što u njemu piše”, istakao je Popović i dodao da su ta vremena davno prošla.

On je naveo primjer šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka koji se, dok je bio ovdje, zalagao za primjenu Evropske konvencije o ljudskim pravima, za suživot muslimana, Srba i Hrvata, a kad je otišao u svoju zemlju rekao je da muslimanima koji dolaze iz Sirije i drugima nema mjesta u njegovoj državi.

“To su ljudi ne sa dvojnim moralom, već trećerazredni političari koji nemaju nekog velikog značaja u svojim zemljama”, rekao je Popović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko tvrdi da Republika Srpska raspisivanjem referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH krši članove 3.1. G, 3.5. A, 3. B i 6. E Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je istakao da u rukama ima važne instrumente, te naveo da su to interpretacija Dejtona, bonska ovlaštenja i njegovi izvještaji Savjetu bezbjednosti UN.

Press