Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović uputio je u Narodnu skupštinu RS ultimativni zahtjev za stavljanje van snage odluke o raspisivanju referenduma u Srpskoj odredivši čak i rokove do kojeg treba da počnu sa njegovom realizacijom i zaduživši parlament da ga obavijeste šta su učinili.

Čelnici parlamenta i poslanici ocijenili su taj zahtjev neprihvatljivim pa čak i bezobraznim poručivši Izetbegoviću da se ne miješa u poslove za koje nije nadležan.

Oštro intoniran i pun naredbi Izetbegovićev zahtjev stigao je na sto predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića i svih narodnih poslanika. Od njih je zatražio da preduzmu sve zakonske mjere i stave van snage odluku o raspisivanju referenduma o nametnutim odluka visokih predstavnika, a posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH. Izetbegović je zatražio i da njegov zahtjev bude smatran aktom visokog prioriteta i da se na osnovu njega promptno postupa, te da ga Narodna skupština u roku od sedam dana obavijesti o preduzetim aktivnostima i njihovom ishodu. Izetbegović navodi da se referendum tiče rada dvije državne institucije i da se odlukom o referendumu postavlja pitanje međunarodnopravnog legitimiteta i ustavnosti djelovanja visokog predstavnika na osnovu Aneksa deset Dejtonskog sporazuma.

– Sporna odluka ne samo da predstavlja ozbiljno kršenje obavezujućeg međunarodnog prava za BiH, već i ustavnopravni sistem i poredak BiH, jer neustavno zadire u pitanja koja su u isključivoj nadležnosti BiH. RS nema osnova po Ustavu BiH da donosi odluke koje se tiču isključivih nadležnosti države BiH – istakao je Izetbegović.

On je naveo da je Ustav BiH nadređen svim pravim aktima RS i da isti normativno-hijerarhijski odnos postoji u vezi sa cjelokupnim Dejtonskim sporazumom.

– Odluka o raspisivanju republičkog referenduma, postupak njenog sprovođenja i rezultat samog referenduma krše i kršili bi Ustav BiH i obavezujuće međunarodno pravo za BiH. Zaštita oba ova aspekta ustavnopravnog sistema i poretka BiH prvenstvena je obaveza državnih institucija BiH – naveo je Izetbegović i na kraju zaprijetio da će u slučaju da odluka o referendumu ne bude povučena “ovaj spor sa BiH, koji je izazvan protivustavnim djelovanjem i narušavanjem međunarodnih standarda, morati da se rješava pred nadležnim sudom”.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović istakao je da je nedopustivo ovakvo obraćanje parlamentu Srpske. On je kazao da nijedan zakon nije prekršen prilikom donošenja odluke o referendumu, a posebno ne Dejtonski sporazum.

– To je mišljenje političke i stručne javnosti, a taj stav je potvrdio i Ustavni sud RS. Osnovno pravo jednog naroda i regije je da se izjasni o svom statusu, položaju i o pitanjima koja su od posebnog značaja za taj narod i regiju  – rekao je Čubrilović.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić kazao je da Izetbegović nema pravo da od parlamenta Srpske traži bilo šta u vezi sa odlukom o referendumu, a pogotovo ne da zahtijeva i naređuje šta treba da urade.

– Razumio bih molbu, zato što nema nadležnost, ali zahtjev ne razumijem. Očigledno je da on osjeća da zbog miješanja u unutrašnje stvari RS neće biti kritikovan od srpskih predstavnika u Sarajevu. Nema nadležnosti da zahtijeva ovakve stvari, ali ima bezobrazluka – istakao je Stevandić.

Zamjenik predsjednika Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić kazao je da Izetbegović nema nikakvu nadležnost da ispostavlja zahtjeve Narodnoj skupštini.

– Narodna skupština je donijela odluke koje su apsolutno u skladu s međunarodnim pravom i Dejtonskim sporazumom. Referendum je raspisan da bi zaštitili ono što je propisano Dejtonskim sporazumom i ustavima RS i BiH. Građani Srpske treba da daju stav o tome, a ne Izetbegović – rekao je Žunić.

Predsjednik Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica kazao je da je Izetbegović uputio zahtjev parlamentu zbog obaveze prema sopstvenom narodu koji ga je birao.

– To, međutim, ne može nikako da znači da predsjednik Narodne skupštine, koji je predsjednik praktično svih narodnih poslanika, treba ili može to da prihvati. RS ima apsolutno pravo na referendum i odluka o referendumu treba da bude objavljena u “Službenom glasniku RS” kako bi tekao rok za održavanje referenduma – rekao je Govedarica i dodao da je ovo jedan od prvih Izetbegovićevih koraka i da se neće zaustaviti na ovome, već će ići prema Ustavnom sudu BiH.

Narodna skupština RS usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS uložio je veto, ali je Ustavni sud RS utvrdio da nije ugrožen vitalni nacionalni interes nijednog naroda.

Glas Srpske