Vojislav Tufegdžić, jedan od autora knjige “Kriminal koji je izmenio Srbiju”, po kojoj je kasnije snimljen kultni dokumentarni film “Vidimo se u čitulji”  govorio je o svom novom delu koje je nedavno promovisao, “Vidimo se u čitulji 20 godina posle“

Dokumentarni film “Vidimo se u čitulji” bio je veliki hit, a replike iz ovog dela i danas se prepričavaju, koriste u žargonu, barem u zemljama regiona. 

Radeći na knjizi, u skladu s osnovnim novinarskim postulatom “saslušaj i drugu stranu”, Tufegdžić je izjave tražio i od policije i istražnih organa, tužilaca.

– Ne, oni nisu hteli da govore, tako da smo u filmu imali samo kriminalce koji su pristali iskreno da govore. Posle su nam prigovarali da smo napravili svojevrsnu promociju kriminalu, ali uvek nekome nešto smeta – kaže Tufegdžić. 

Kao svedok vremena bivše države, svedok njenog raspada i svega onoga što je došlo u posttranzicijskom periodu, naš sagovornik pojašnjava da se situacija nije mnogo promenila, naprotiv, da je kriminal dosegao svoje savršenstvo i postao sofisticiraniji.
– Oni likovi iz filma ili knjige iz trenirki su uskočili u odela i postali gospoda. Nema više zlatnih lanaca i onog “mangupluka” otimanja torbi od žena, obijanja trafika, prebijanja, ali imamo pranje novca, ogromnih količina novca, skupih satova, automobila… Neshvatljivih običnim smrtnicima. I prostitutke se više ne nazivaju prostitutke nego starlete, političari su s tetovažama – dodaje on.

Treći nastavak

Knjiga “Vidimo se u čitulji 20 godina posle” prikazuje tu preobrazbu kriminala u novom vremenu.

– Nisam se libio pisati o direktnoj saradnji policije i kriminala! Kako stvari stoje, verovatno ću imati materijala i za treći nastavak. Novcem upravljaju političari, to je tragedija običnom čoveku – pojašnjava Tufegdžić. 

Dobro ti je ime, ali ti je prezime sumnjivo

– Nakon filma i knjige, pa i danas, dogodi mi se da me tako neki komentarišu govoreći: „Dobro ti je ime, ali ti je prezime malo sumnjivo.“ Verovatno aludiraju na to da tamo negde u Bosni ima prezime Tufekdžić ili tako nešto. Vidite o čemu ljudi razmišljaju – kaže Tufegdžić.

Informer