U podgrmečkom selu Ćele, kod Novog Grada, pokrenulo se mlinsko kolo novoizgrađenog mlina u kome će mještani ovog i susjednih sela mljeti žito, ali će biti i turistička atrakcija.

Uz šum vode, žrvnja i čeketala, još jedno mlinsko kolo počelo je da se okreće u zaseoku koji graniči sa selom Marini i susjednom opštinom Oštra Luka, na rječici Ovanjskoj, koja pripada slivu rijeke Japra.

Za ovaj prelijepi objekat, napravljen u drvetu, po izgledu podsjećajući na tradicionalnu brvnaru koja će služiti za mljevenje žita, ali i kao ljetnikovac i turistička atrakcija, zaslužni su supružnici Luka i Mileva Marinović, koji se već duže nalaze na privremenom radu u Njemačkoj, a sada se pripremaju za penziju i trajni povratak u zavičaj.

Često, a naročito posljednjih godina, ovi plemeniti ljudi pokazivali su spremnost da pomognu ljudima u nevolji i pruže pomoć u razvoju, pa je tako izgradnja ovog mlina samo jedno u nizu dobrih djela supružnika Marinović.

Supružnici kažu da su željeli da u svom selu naprave i ostave iza sebe nešto trajno, vrijedno i korisno, po čemu će ih mještani pamtiti i sjećati ih se.

Nakon četiri do pet godina izgradnje, u koju su uložili oko 50.000 evra sopstvenih sredstava, Luka i Mileva napravili su prekrasnu vodenicu u kojoj će mještani moći besplatno da samelju žito, a omladina da se kupa u kupalištu koje ima oko 50 metara dužine i do 10 metara širine.

U sklopu novog mlina, osim prostorije u kojoj je smješten mlinski mehanizam – koš sa žrvnjem i kupom za brašno, nalazi se još nekoliko prostorija koje će, kao u pravom ljetnikovcu, služiti za odmor i zabavu.

Domaćini su, povodom puštanja novog mlina u rad, organizovali i svečanost, na koju je došlo više od 300 žitelja ovog i okolnih sela, koja je uz zvuke harmonike, pečenja i podgrmečke rakije, prerasla u narodno veselje.

Ovu svečanost uveličali su svojim prisustvom i Snježana Rajilić, načelnica opštine, i Mirko Zgonjanin, predsjednik Skupštine opštine Novi Grad.

Tradicija i kvalitet

Na ideju da prave mlin, supružnici Marinović došli su kada su prolazili kroz Donje Agiće i često se zaustavljali da pogledaju na rijeci Japri vodenicu koju je obnovila Poljoprivredna zadruga “Agrojapra”, a koja je tu izgradila i branu i kupalište.

Milovan Antonić, jedan od osnivača PZ “Agrojapra”, ističe da je srećan što je imao priliku da kreira i realizuje ideju da “Agrojapra” obnovi stogodišnju vodenicu u Donjim Agićima, te da je još srećniji što ta vodenica djeluje kao podstrekač da se obnavljaju i grade nove vodenice.

“Osim što melju brašno neponovljivog kvaliteta, služe u edukativne svrhe za đake i studente, te predstavljaju turističku atrakciju”, kaže Antonić.

Neyavisne