Plantaža brzorastuće kineske paulovnije nikla kod Prijedora. Već pustilo korenje, a poraste, kažu, i do 25 metara

Kinesko brzorastuće drvo paulovnije pustilo je korenje i pod Kozarom! Plantaža ovog neobičnog drveta, koje može da dostigne visinu i do 25 metara, “nikla” je u Ništavcima kod Prijedora. Meštanin ovog prijedorskog sela, pčelar, Miloš Lukač, nabavio je seme kineskog drveta u Hrvatskoj, samostalno je proizveo sadni materijal i pre dva meseca zasadio 320 sadnica.

Ovo drvo godišnje u visinu trebalo bi da raste i do šest metara. Za dva meseca sadnice Miloša Lukača dostigle su oko metar i po.

– Evo izmerio sam da je moja paulovnija za protekla dva meseca narasla tačno 142 centimetra, što znači da je verovatno istina sve što piše o ovoj vrsti drveta. Sve što znam o paulovniji saznao sam sa interneta. Moglo bi se reći da sam samouki proizvođač. Pregledao sam sve video-zapise o uzgoju paulovnije. Saznao sam da nakon sedam godina, ovo industrijsko drvo ima najmanje kubik zapremine. Kada se poseče iz panja, nikne još sedam puta sedam godina novo drvo. Siguran sam da je ovo drvo budućnosti. Kažu da je odličan proizvođač kiseonika i stručnjaci veruju da je spas za ozonski omotač – priča Miloš Lukač.

Planira da svake godine zasadi po 400 novih stabala, jer je priča o isplativosti više nego primamljiva.

– Paulovnija je pedesetogodišnje drvo, koje ima višestruku primenu. Koristi se za ogrev, za prozvodnju biomase, nameštaja, brodova, svega od drveta. Sada ću i lično da se uverim da li je istina sve o ovom drvetu. Imam veliku podršku porodice i nadam se da će se sve pozitivno što kažu o ovom drvetu obistiniti – kaže Miloš.

 

BEZ RIZIKA

Sadnice na tržištu koštaju oko četiri evra. Skupo jeste, ali bez rizika nema dobiti, kaže Miloš. On je, inače, i dugogodišnji proizvođač meda.

– Cvetovi paulovnije su kao ljubičaste trube, u koje pčele mogu da ulete. Bogati su sokovima, tako da pčele daju natprosečno kvalitetan med. Ja se i tome jako radujem. Znači, imaćemo domaći prijedorski med od paulovnije – kaže Miloš.

Novosti.rs