PRIJEDOR – Nacionalni park “Kozara”, najljepši biser Krajine, osnovan je 1967. godine s ciljem njegovanja sjećanja na istorijske događaje na ovom području iz Drugog svjetskog rata, ali i zaštite prirodnih ljepota i drugih znamenitosti radi razvoja turizma i stvaranja povoljnih uslova za odmor i rekreaciju.

Park se prostire na 3.907 hektara, a 88% njegove površine je pod šumama, dok preostali dio otpada na pašnjake i livade.

Na njegovom području nalazi se 10 vrhova od kojih je Gola planina sa 876  metara najviši, a Kozarački kamen sa 667 metara najniži vrh.

Nacionalni park “Kozara” do sada je u ovoj godini imao 83 hiljade posjetilaca, što je ohrabrujući podatak za uposlenike Parka.

“Nama je rekordna godina bila 2013. kada je bilo registrovano 81 hiljada posjetilaca, a mi se nadamo da će ih do kraja godine biti 90 hiljada, što bi bio rekord u proteklih 25 godina”, izjavio je direktor Parka Dragan Romčević.

On je rekao da su oni godinama pripremali Park za posjetioce.

“Kroz uređenje velikog broja pješačkih staza, pobrinuli smo se da odmor posjetilaca bude u prirodi i uživanje u prirodi”, kazao je Romčević.

Dodao da su uredili dvije edukativne staze u Memorijalnom kompleksu, trim stazu i igralište namijenjeno djeci, te da su dosta uradili na markiranju i obilježavanju prostora Parka, uređenju izletišta i izvorišta potoka i izgradnji mostića preko njih.

Na prostoru Parka uređene su i 3 biciklističke staze ukupne dužine 60 km, koje prolaze kroz šumski kompleks i dinamičan reljef, što vožnju biciklistima profesionalcima brdskog biciklizma i amaterima čini atraktivnijom.

Ovdje se održavaju mali i veliki biciklistički maratoni čija je dužina 34, odnosno 64 kilometra.

Prije par godina kroz projekat “Prekogranična saradnja” koji je preko svojih IPA fondova finansirala EU, biciklističkom stazom su spojeni NP Kozara i Park prirode Lonjsko polje u Hrvatskoj.

U saradnji Parka i Planinarsko-skijaškog društva “Ljubijski rudar”, na ovom prostoru je prije desetak godina obnovljeno malo skijalište koje se sastoji od staze za odrasle u dužini 800 metara, odnosno staze za djecu u dužini 150 metara.

Ove godine skijaška sezona bila je uspješna, a radovi koji su u toku na pomenutom prostoru, obećavaju da će uslovi u idućoj sezoni biti mogo povoljniji tako da se očekuje da sezona bude uspješnija od ovogodišnje.

U Parku su izašli ususret i ljubiteljima ekstremnih sportova i onim sa viškom adrenalina te su na Zečijem kamenu uradili prirodno penjalište za profesionalne i penjače amatere.

“Svake godine uređujemo penjalište, a trenutno imamo 15 smjerova različitih težina i dužina, a pored članova naših klubova, svoju spremnost isprobavaju i članovi klubova iz okolnih gradova” rekao je Draško Anđelić, turistički vodič u NP “Kozara”.

N.N.