Umjetnička galerija ’’ Nadežda Petrović’’ svakog septembra – mjeseca rođenja i smrti glumice Sonje Savić organizuje manifestaciju ’’Sonjin septembar’’. U subotu je u njenoj kući u Donjoj Gorevnici kod Čačka otvorena rekonstrisana spomen soba, u kojoj su postavljeni samostalni filmski i video radovi, ali i fotografije, glumačke nagrade i lični predmeti kultne umjetnice.

Voljom majke Sonje Savić Mikaine, UG ’’Nadežda Petrović’’ od 2011. godine brine o umjetničkoj zaostavštini preminule glumice i multimedijalne umetnice. U njenoj porodičnoj kući u Donjoj Gorevnici otvorena je rekonstruisana spomen soba, u kojoj su izloženi umetnički radovi i memorabilije nekadašnje jugoslovenske filmske zvezde.

Postavka sadrži njene autorske video i alternativne filmske radove, dakle ono što je ona radila kao samostalni autor od 1996. godine, pa nadalje, što je manje poznati deo njenog stvaralaštva. Posetioci će moći da pogledaju i njene lične predmete, odabrane fotografije, njene filmske nagrade, među kojima je i ona sa filmskog festivala u Veneciji“, kaže Predrag Živković, urednik filmskog i video programa galerije ’’Nadežda Petrović’’.

Otvaranjem spomen sobe ozvaničen je početak intenzivnih priprema za osnivanje manifestacije i programa, koje će u saradnji sa uglednim insitucijama i pojedincima galerija ’’Nadežda Petrović’’ pokrenuti u čast velike glumice.

Zamišljeno je da spomen soba bude mjesto sjećanja na svestranu umjetnicu, koja je bila beskompromisno posvećena umjetničkom kreativnom radu. Reditelj Miša Radivojević, koji je u nekoliko navrata sarađivao sa Sonjom Savić, kaže da je ona bila umjetnik budućnosti.

Sonja je prosto na neki način odbacila sve konvencionalne i klasične vrednosti. Ona je mogla da bude veoma uspešan, spektakularan primerak u mejnstrimu mnogih evropskih kinematografija i pozorišta. Ona je odabrala teži put. Ona se suprodstavila”, naglašava Radivojević.

Do slijedećeg septemba u kući Sonje Savić biće formirana videoteka od njenih 60 igranih filmova, najavio je direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, koji je Sonju okarakteriaso kao jednu od najoriginalnijih ličnosti ex-yu kinematografije.

Sonja je za svog kratkog života snimila blizu 60 igranih filmova. Samo u deceniji između ’80. i ’90. ona je bila glumica u 32 igrana filma, što je zaista fenomenalan rezultat. Ona je za života bila ozbiljna filmska zvezda. Ali, što je mnogo važnije, mislim da u istoriji naše kinematografije ne postoji ličnost koja je na taj način bila originalna. I kad je igrala raznorazne uloge, svaka od njih je imala taj pečat. Nema nikakve sumnje da je to što nam je Sonja ostavila prava ostavština za budućnost“, navodi Zelenović.

Spomen soba u Donjoj Gorevnici za posjetioce će biti otvorena svakodnevno. U perspektivi, čitav prostor njene rodne kuće trebalo bi da bude mjesto susreta publike, istraživača i autora, a njeno umjetničko djelo most između mladih generacija i kreativnih ideja.

(N.N./RFE)