pisanje-projekata

U Prijedoru je danas počela besplatna edukacija žena koje se bave poljoprivredom o pisanju projekata za Evropsku uniju /EU/ i ostale donatore koju sa 62.513 KM finansira Ministarstvo inostranih i evropskih poslova Hrvatske.
Voditelj projekta Nataša Beširević rekla je da je cilj ovih radionica da pomognu poljoprivrednim proizvođačima da se pripreme za povlačenje predpristupnih sredstava EU za ruralni razvoj.

“Ženama se daje mogućnost da dobiju vještine i znanja o tome kako se pišu projekti po metodologiji EU, koja donatorska sredstva su dostupna za finansiranje poljoprivrede, šta je sve moguće finansirati i kako se pišu biznis planovi”, rekla je Beširević.

Projekat radionica za žene koje se bave poljoprivredom u Prijedoru provode udruženja Evropski edukacijski forum iz Zagreba i Spoljnopolitička inicijativa BiH iz Sarajeva u saradnji sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača Prijedor i Inovacionim centrom Banjaluka.

U okviru projekta biće organizovane i tribine na kojima bi žene iz Republike Srpske i Federacije BiH razmjenjivale iskustva s udruženjima žena iz Hrvatske o plasmanu poljoprivrednih proizvoda na tržište i organizaciji zadruga.

Projekat će uključiti i internet stranicu putem koje će se moći učiti o tome kako pisati projekte, prijavljivati se na aplikacije za finansiranje, tražiti projektne partnere i izmjenjivati iskustva.

Ženama koje se bave poljoprivredom na raspolaganju će biti i besplatni konsultanti koji će ih tokom trajanja projekta putem elektronske pošte savjetovati i slati odgovore na njihova pitanja o poljoprivrednim projektima.

Osim u Republici Srpskoj, radionice za žene u poljoprivredi i predstavnike lokalne uprave biće organizovane idućeg mjeseca i u FBiH.

Projekat završava u decembru 2015. godine, a slične besplatne radionice planiraju se organizovati i za žene koje se bave preduzetništvom u 2016. godini.

SRNA