dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je BiH trulež i da će se sama raspasti, istakavši da su tome doprnijeli i stranci svojom arogancijom i ignorisanjem realnosti.

“Ovo je trulež. Nemate ništa tu. Sve što se odluči na nivou BiH je mentorstvo stranaca. Sve što smo pokušali sami da uradimo stranci su spriječili”, naglasio je Dodik.

On je ponovio da je BiH neuspješna država, i da to čak i stranci navode, iako su nemogućnosti da BiH opstane kao država doprinijeli sami – arogantnom silom i ignorisanjem realnosti, institucija, demokratskih izbora za koje su, od 1996. godine, govorili da su fer i pošteni.

“Ko im se suprotstavi proglašava se kriminalcem, korupcionašem, kače mu istrage… Zadržavaju pristup koji je viđen i na drugim prostorima: vježbaju kako da naprave državne krize”, napomenuo je Dodik za “NJuzvik Srbija”.

On je podsjetio da su SAD i druge velike sile ranije rekle da se Dejtonski sporazum mora potpisati i da je to urađeno, da bi se sada od njihovih zvaničnika moglo čuti da “Dejton nikada nije ni pretendovao da bude stalan, da je tu bio da zaustavi rat”.

“Poručuju da hoće da nas stegnu toliko da nam razgrade to što smo prihvatili, to što se zove Republika Srpska”, rekao je Dodik, te ocijenio da oni uporno pokušavaju da prinesu meso kako bi se monstrum BiH hranio, a da je najčešća hrana uzimanje nadležnosti Srpske, navodeći kao primjer stvaranje Suda i Tužilaštva BiH.

On je naglasio da se to “hranjenje monstruma” može vidjeti i kroz poslijeratni period, te da se danas, ko god se suprotstavi naporima za unitarnu i centralističku BiH, proglasi kao zaštitnik lopovluka.

Predsjednik Srpske je ponovio da je greška što je stvorena BiH i da tu grešku “žive generacije”, ocijenivši da BiH kakva je danas ne bi ni bila napravljena da je prije stvaranja Dejtonskog sporazuma urađena dublja istorijska analiza i da se željela stabilizacija prilika na ovim prostorima.

“Jedini razlog je da neko želi destabilizaciju, ne samo BiH, već cijelog regiona. Sve su sveli na stereotipe. Zapad funkcioniše na stereotipima, pogotovo ako se radi o rubnim, njima neinteresantnim područjima”, kaže Dodik.

Predsjednik Dodik je naglasio da Srpska nije protiv EU, ali da je često ranjavana politikom EU po pitanju uvažavanja njene autonomije.

“EU treba da bude neutralna, objektivna. A nije. Naša politika je motivisana potrebom da očuvamo autonomiju, ojačamo, što nije baš korespodentno sa onim što u Briselu žele”, istakao je Dodik.

Govoreći o bošnjačkom članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, Dodik je rekao da Izetbegović nameće farsu mirotvorca, a cilj njegovog političkog djelovanja je unitarna, “muslimanska Bosna”, te da za njega Republika Srpska ne postoji.

“Neće to reći, ali kako radi – to je to. Znaju to stranci. Sve što rade SDA i Bakir, ranije njegov otac /Alija/, koji je napisao Islamsku deklaraciju, a sin čita svaki dan na poslu i kući – rade da bude tako”, navodi Dodik.

On ističe da je Izetbegović podržan od Zapada iako je u BiH doveo Al kaidu, mudžahedine koji su razvili globalni proces islamskog fundamentalizma, o kojem, prije raspada bivše Jugoslavije, gotovo da nije moglo da se čuje.

“Sada postoje ekstremisti ovog obima! Nemate nijednu terorističku mrežu da nema neki spoj sa BiH. Od onih koji su napali SAD, Madrid, London… To im je Alija pružio, a Bakir nastavlja. Ali, Zapad je i dalje spreman da ostane pri globalnoj krivici Srba. Privatno mi to priznaju, pravdaju se da je to stvar nekih globalnih odluka”, kaže Dodik.

Predsjednik Srpske je napomenuo da je međunarodna zajednica davno promovisala sistem neravnopravnosti Srba, te istakao da se od njega ne može očekivati da “tome aplaudira” i poručio da ga potpuno apsurdna situacija ne udaljava od cilja da će sve učiniti da odbrani autonomiju Srpske i da je postavi na čvrste temelje.

SRNA