bolovi u stomaku03 foto v mitic_1000x0

Koliko vam se puta desilo da vas zaboli nešto u stomaku, pa da pitate ljude oko sebe “Šta je ovde?” Da li je slepo crevo, žuč, slezina ili jednostavno gasovi? Ne morate više o tome da brinete, jer ćete uz ovu sliku uvek znati šta vas boli – i da li je vreme da posetite lekara.

Da li je u pitanju problem zbog prejedanja, čir, kila ili slepo crevo? Mesto na stomaku koje vas boli govori vam i o čemu se radi.

Iako je zapaljenje slepog creva najčešće prva stvar na umu većina ljudi kada osete bol u donjem delu stomaka, debelo crevo je takođe često krivac. Pod inflamatorne bolesti creva ili zapaljenje debelog creva spadaju dve ni malo jednostavne bolesti – ulcerozni kolitis i Kronova bolest.

Divertikum je verovatno izraz sa kojim se retko srećete, a to su zapravo proširenja crvene sluzokože koja nastaju u debelom crevu, i mogu da daju ozbiljne bolove, posebno na levoj strani stomaka.

Kako ne bi nagađali da li je uzrok bolova preobilan obrok, ili nešto mnogo ozbiljnije, sve što treba da uradite jeste da pogledate sliku.

Ukoliko jednom ili dvaput osetite bol, nema potrebe da brinete. Međutim, ako se radi o bolu koji se ponavlja ili ako je toliko jak da vam stvara ozbiljnu neprijatnost tokom dana, najbolje bi bilo da odete kod doktora. Većina ovih stvari može uspešno da se izleči ako se uhvati na vreme.

– Mesto bola ne mora da bude mesto patološkog procesa. Ako vas boli na jednom mestu, ne mora da znači da je na tom mestu uzročnik bola- kaže Radmila Šehić, lekar ambulante za odrasle Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

– Ispod grudne kosti je želudac. Ispod toga, nešto iznad pupka predeo 12 palačnog creva. Tačno ispod desnog rebarnog luka, sa unutrašnje strane prema pupku je žučna kesa, i na dodir bol može da se pojača. Ukoliko vas tišti ili boli u predelu struka, pojasno, moguće je da se radi o problemu sa gušteračom. Ukoliko se bol projektuje lučno- od desne preko sredine ka levoj strani stomaka, pomislimo na debelo crevo. Kada vas tu boli ili osećate pritisak može se raditi o posledici nervoze, loše ishrane ili problemima sa stolicom. Ako je bol prisutan u predelu desne prepone i na dodir se oseti jak prodoan bol ili bol osećate prilikom podizanja desne noge, verovatno se radi o slepom crevu. Bol u predelu male karlice, iznad pubične kosti, to jest ispod pupka, ukazuje na mokraćnu bešiku. Kod žena ovo može ukazivati i na problem s jajnicima, a kod muškaraca na problem s prostatom- rekla nam je Radmila Šehić.

24sata