stasa-kosarac

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac najoštrije je osudio brutalni politički napad predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso na instituciju predsjednika Republike Srpske i na učesnike posljednjeg sastanka strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, među kojima su evropski komesar Johanes Han i ministri pravde Srpske, FBiH, kao i ministar pravde BiH.

“Zaprepašten sam količinom pristrasnosti i politikanstva u ocjenama gospođe Kreso. Ona ni dana više ne treba da provede u pravosuđu. Ne vidim šta je sprečava da se pridruži nekoj od stranaka sa sjedištem u Sarajevu jer sam siguran da bi osvojila ogroman broj bošnjačkih glasova”, poručio je Košarac u izjavi za Srnu, komentarišući stavove koje je Kreso iznijela u sarajevskoj štampi.

Kreso je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika optužila da je, kako je rekla, konstantnim ucjenama strukturalni dijalog izvrgao ruglu. Ona je oštro kritikovala i rezultate posljednjeg sastanka strukturalnog dijaloga, tvrdeći da razgovori ne idu u dobrom pravcu.

Košarac je istakao da se “Kreso u svojim izjavama ponaša kao razmaženo dijete kome su oteli igračku”.

“Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso očigledno je shvatila da će buduća rješenja u reformi pravosuđa, ukoliko ih ona i njeni bošnjački politički šefovi ne budu minirali, ići u pravcu da će rad Tužilaštva i Suda BiH moći da bude preispitan na profesionalan način, u sudskim vijećima o čijem sastavu i odlukama gospođa Kreso se više neće pitati. Na taj način biće, nadam se, ukinuta nakaradna praksa da jedan zakon važi za Srbe, a drugi za sve ostale i prestaće očigledna kršenja ljudskih prava, što sasvim je jasno smeta gospođi Kreso i vrhu SDA i drugih bošnjačkih stranaka u Sarajevu”, upozorio je Košarac.

On je dodao da se nosioci pravosudnih funkcija u Sarajevu smrznu na riječi – stručna i demokratska kontrola i odgovornost.

“Cilj reforme pravosuđa mora biti uvođenje principa demokratske i institucionalne kontrole rada, kao i principa odgovornosti za pristrasnost, nerad i nepravdu koju godinama demonstriraju u Tužilaštvu i Sudu BiH. To je ono što plaši predsjednika Suda BiH gospođu Kreso, ali i šefove bošnjačkih političkih stranaka, koji horski napadaju bilo kakvu ozbiljnu promjenu nepodnošljivog stanja u nametnutim pravosudnim institucijama na nivou BiH”, naglašava Košarac.

On izražava sumnju da će, nakon izjava koje su dali i predsjednik Suda BiH i predstavnici vodećih bošnjačkih stranaka, uspjeti napori učesnika posljednjeg sastanka strukturalnog dijaloga u Briselu.

“Zbog toga pozdravljam svaki korak i odluku institucija Republike Srpske koji idu u pravcu provođenja referenduma o pravosudnim institucijama na nivou BiH i nametnutim odlukama visokog predstavnika. Na isti način osuđujem i smatram činom izdaje nacionalnih interesa svaki pokušaj opozicionih stranaka da omalovaže ili spriječe napore predsjednika Republike i institucija Srpske da se referendum održi i da se obezbijedi međunarodna podrška za pravo naroda u Srpskoj da slobodno izrazi svoju volju o ovom ili bilo kom drugom pitanju”, zaključio je Košarac.

SRNA