darko-momic-press

Kao što svaka sjekira sebi odsiječe malj, tako i svaka vlast na kraju sama sebi dođe glave, a s obzirom na to kakva je opozicija, ovo se posebno odnosi na RS. Ali, kako reče Olja Bećković, ko god kod nas želi da pokaže da kao nešto promišlja, on napada opoziciju da je kilava, iako to što opozicija ne valja, nikako ne znači da vlast dobro radi svoj posao.

Dakle, opoziciju treba ostaviti da i dalje čeka da vlast izgubi povjerenje naroda i padne njoj u krilo, a sudeći po postupcima pojedinih vlastodržaca, u ovom slučaju ministra nauke i tehnologije Jasmina Komića, to povjerenje će se istopiti i nestati kao Nada Tešanović sa sajta SDS-a. Uz visoko poštovanje prema njegovom profesionalnom radu, posebno u izradi Međunarodne enciklopedije statističke nauke, kojom je ušao u širi krug kandidata za Nobelovu nagradu, ministar Komić je posljednjim potezom klasičnog i nepristojnog nepotizma nanio ogromnu štetu i svom ličnom ugledu i onima koji su mu ukazali povjerenje i povjerili ministarsku funkciju.

Ruku na srce, odgovornost nije samo na njemu, već i na onima koji su u ime Vlade RS predložili i onima koji su u parlamentu podržali uhljebljenje njegove supruge Emine u masno plaćenu fotelju člana Komisije za koncesije RS. Tim potezom, ili grubo rečeno guranjem ljepše polovine na “državne jasle”, ministar Komić nije pokazao akademsku širokogrudost kakva bi trebalo da krasi jednog univerzitetskog profesora, a vlast nije pokazala da će se opozicija načekati dok napokon ne osjeti blagodeti funkcija.

Prostim rječnikom, dok god vlastodršci ne shvate da će duže ostati u foteljama ako funkcije budu povjeravali najboljima i najstručnijima, a ne najpodobnijima i partijskim poslušnicima i dok ne prestanu s praksom uhljebljavanja članova uže i šire familije ministara i poslanika na najatraktivnije pozicije, za to vrijeme biračko tijelo će im polako, ali sigurno, okretati leđa i na izborima će im pokazati donji dio leđa.

Međutim, gluvom je džaba govoriti, što najbolje pokazuje slučaj “Elektrodistribucije Pale”, gdje vlast po svaku cijenu nastoji da ukloni direktora Ljubomira Mrdu. Njegovi odlični rezultati i podrška svih zaposlenih na kraju bi mogli da ispadnu nikakvi argumenti u odnosu na koalicioni sporazum. Ali, ako se to desi, aferim im na novom direktoru. Zaslužili su da ih dogodine stigne još jedna afera “papak”!

Press