Vlada RS prebacila je na ministra industrije, energetike i rudarstva RS Petra Đokića kompletnu odgovornost za daljnje postupanje u vezi s pitanjem nesvakidašnje situacije u “Elektrodistribuciji Pale”.

Vlada Srpske je u Đokićeve ruke prebacila vruć krompir tako što ga je kao predstavnika državnog kapitala u Skupštini akcionara „Elektrodistribucije Pale” zadužila da po svaku cijenu, pa čak i ako to podrazumijeva kršenje zakona, izdejstvuje smjenu direktora Ljubomira Mrde, iako se tome protive svi zaposleni u preduzeću.

Pravni stručnjaci objašnjavaju da je odgovornost prebačena na ministra Đokića nakon što je premijerka RS Željka Cvijanović uvidjela da Vlada ne može legalno smijeniti direktora zvanično najbolje distribucije u okviru „Elektroprivrede RS” Ljubomira Mrde.

Prebacivanje odgovornosti

– Vlada je umjesto odluke donijela prijedlog br. 04/1-012-2-1935/15 da upravo Nadzorni odbor „Elektrodistribucije Pale” smijeni aktuelnog direktora. Na taj način, Vlada RS je mudro prebacila svu moguću krivičnu i pravnu odgovornost na članove NO. Međutim, nakon što je Nadzorni odbor „Elektrodistribucije Pale” na sjednici održanoj prije dva dana odbio nalog Vlade RS da aktuelni direktor „Elektrodistribucije Pale” Ljubomir Mrda bude razriješen dužnosti, situacija je postala više nego interesantna – objašnjavaju naši sagovornici.

Radnici rekli svoje

Podsjetimo, radnici “Elektrodistribucije Pale” u utorak su protestovali zbog namjere Vlade RS da umjesto Ljubomira Mrde bude imenovan kadar DNS-a Nenad Nešić. Po koalicionom sporazumu vladajuće garniture u RS, mjesto direktora „Elektrodistribucije Pale” pripalo je DNS-u, ali radnici su se usprotivili promjenama jer smatraju da aktuelno rukovodstvo firme dobro radi svoj posao.

Prema njihovim riječima, stvari su poprimile dramatičan obrt nakon što je Nadzorni odbor „Elektrodistribucije Pale” postupio po zakonima i statutu preduzeća.

– Budući da nije postojao nijedan zvaničan razlog, niti formalno-pravni osnov, Nadzorni odbor je sa punim pravom odbio prijedlog Vlade RS. Legitimitet za tu odluku daje im upravo činjenica da je Vlada RS preko predstavnika državnog kapitala kao najveći akcionar i imenovala sadašnji NO – objašnjavaju naši sagovornici.

Oni ističu da situacija u kojoj se nalazi ministar Petar Đokić može biti jedan od njegovih najvećih ispita u političkom djelovanju.

– Ukoliko postupi prema nalogu koalicionih partnera i smijeni Nadzorni odbor „Elektrodistribucije Pale” učiniće djelo koje poteže pravnu i krivičnu odgovornost. Tim postupkom on će staviti metak u cijev oružja koje njegovi politički protivnici ubuduće vrlo lako mogu koristiti protiv njega i od kojeg neće imati odbrane – kaže naš sagovornik.

Moguće posljedice

S druge strane, Petar Đokić kratko je rekao da je Vlada RS odlučila da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine akcionara „Elektrodistribucije Pale” i objasnio kako teče procedura.

– To znači da je meni kao predstavniku državnog kapitala u tom preduzeću naloženo da pokrenem tu proceduru. Ja sam to i uradio i sada očekujem od NO da odreaguje u skladu sa zakonom i zakaže skupštinu akcionara. Ako u roku od deset dana ne bude adekvatne reakcije postojećeg  odbora, onda će se ići u daljnju proceduru, odnosno u sudsko zakazivanje sjednice skupštine koja mora biti održana u roku od 15 dana i na kojoj će, kako stvari stoje, biti razriješen postojeći i imenovan novi nadzorni odbor – kaže Đokić.

Ipak, sagovornici Pressa tvrde da svaka akcija usmjerena protiv članova NO i aktuelnog direktora sada predstavlja jasno i nedvosmisleno kršenje zakona RS. Kao posljedica tog kršenja zakona, tvrde oni, vrlo lako je moguće da će aktuelni članovi odbora zbog nezakonite smjene podnijeti tužbe i tražiti odštete upravo od Vlade RS, dok će aktuelni direktor, sasvim izvjesno, u sudskom procesu biti vraćen na funkciju direktora „Elektrodistribucije Pale”.

Press