predrag-ceranic

Rijeka migranata protiče mimo BiH. Migranti se ponašaju kao voda, idu najkraćim putem, dok ne naiđu na prepreku u vidu mađarskog zida, koji potom zaobiđu, i kroz susjednu Hrvatsku nastave dalje. Kreću se nizvodno, ne pada im na pamet da se vraćaju i zaobilaznim putem, dubinom BiH, produže.

Dok su god granice Mađarske i Hrvatske koliko-toliko porozne i za njih propusne, Bosna i Hercegovina neće migrantima biti interesantna. Pa i u slučaju hermetičnog zatvaranja hrvatske granice, prije možemo očekivati njihovu veliku koncentraciju u Vojvodini i različite vidove otpora i pobune do konačnog proboja, nego da se “razliju” Srbijom, a još manje susjednom BiH.

Svi žure da što prije dođu do Njemačke i kao da su opčinjeni zvukom čarobne frule, kojom ih tajanstveni frulaš mami u tu, istina, visokorazvijenu zemlju, ali odgovor na pitanje zašto baš Njemačka, a ne Francuska, Britanija, ili srednjoevropske zemlje poput Češke, zna onaj u čijim je rukama frula. Migranti se ne obaziru na pozive da su dobrodošli u BiH i da tamo postoje kapaciteti za njihov smještaj. Taj poziv otvoreno je uputio bivši reis Mustafa Cerić, danas politički veoma angažovan, a zatim su to na indirektan način učinili iz Savjeta ministara putem ministra bezbjednosti, koji migrante danima očekuje na graničnim prelazima u Rači i Zvorniku, a u BiH im nudi napuštene kasarne za privremeni smještaj, a potom koridor kroz Republiku Srpsku do Unsko-sanskog kantona, odakle će moći nastaviti kroz Hrvatsku. “Ja ću sutra otići do ministra unutrašnjih poslova Hrvatske i ako će ih Hrvatska propustiti, neka ih 100.000 prođe kroz BiH”, poručio je javno ministar, ali zvuk njegove frule migranti ne čuju.

Ko ima pravo i s kojim ciljem da u Srpsku namami 100.000 migranata? Zašto se, mimo svake logike, migranti preusmjeravaju na rutu koja ih ne interesuje, što u zemlji opterećenoj ekonomskim problemima i nizom drugih problema, može stvoriti vanrednu situaciju. Je li to stav Savjeta ministara, partije koja je dotičnog ministra delegirala kao svog reprezentativnog predstavnika, ili nekog trećeg? Prije će biti da se radi o opasnim, a ne o nepromišljenim izjavama, koje bi Srpskoj mogle stvoriti nemale probleme, s kojima su već suočene zemlje kroz koje teče migrantska kriza. Ali, za sve je kriva čarobna frula, njen neodoljiv zvuk, kojem nisu mogli da se odupru zavedeni miševi iz čuvene bajke braće Grim, te su slijepo slijedili frulaša ne razmišljajući gdje će ih odvesti. Tako i oni koji slijede politiku Bakira Izetbegovića, hipnotisani zvukom frule koju Bakir drži u rukama, ne obaziru se na upozorenja koja stižu iz Republike Srpske.

Do njih naše riječi ne dopiru, sve što čuje je muzika, odnosno politika o kojoj ne razmišljaju gdje ih može odvesti. Ni o migrantima ne misle svojom glavom, a bolje bi bilo da se osvrnu na zvuke narodne mudrosti po kojoj je za migrantsku krizu primjenjiva narodna: Ako želiš most biti, svi će te gaziti.

Press