Zbog niza pretpostavki ili indicija da je počinjeno više teških krivičnih djela, zloupotrebe položaja i primanja mita, koje je iznio bivši ambasador BiH u Rusiji i bivši šef Predstavništva RS u Moskvi Gordan Milinić, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić najavio je da će od Tužilaštva zatražiti da sprovede istragu.

Mektić najavljuje i da će za Milinića tražiti da dobije status zaštićenog svjedoka.

Predsjednica Vlade Republike Srpske i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović, istakla je da je Gordan Milinić obavljajući dužnost šefa Predstavništva RS u Moskvi napravio niz propusta, i da je zbog toga upitan njegov kredibilitet.

Ruski biznismen Oleg Burlakov još je prošle godine demantovao optužbe lidera SDS-a Mladena Bosića da je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku dao kilogram zlata. Burlakov je 8. maja 2014. godine, u izjavi za našu televizuju istakao da se nikada nije bavio korupcijom i da nikome nije dao ni zlato, ni bilo kakav drugi vid mita. Tada je rekao da je razočaran kvalifikacijama koje su mu upućene kao investitoru koji planira da ulaže u Republiku Srpsku. Nije mu jasno kaže, kako ga neko u Republici Srpskoj može dovoditi u vezu s kriminalom i korupcijom i podsjetio je da za izgradnju Srpske pravoslavne crkve u Mostaru donirao 200.000 KM.

Sva priča o kilogramu zlata očajnički je potez opozicije koja je suočena sa činjenicom i teškom optužbom da se oni ponašaju izdajnički, rekla je Željka Cvijanović. Podsjetila je da je još kao ministar za ekonomske odnose naslijedila problem koji je napravio Milinić koji je tada bio šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, a napravio je niz propusta. Samim tim, istakla je Cvijanovićeva, dovodi se u pitanje i kredibilitet Gordana Milinića.

– Bila sma minsitar za ekonomske odnose kad sam naslijedila problem, predmet u Ministarstvu bio je evidentiran pod naslovom “slučaj Milinić”  i nijedan drugi se nije zvao slučaj Milinić. Samo taj koji se odnosi na Predstavništvo u Rusiji zbog cijelog niza prigovora i svih stvari koje su vezane za funkcionisanje tog Predstavništva u vrijeme kada je njime rukovodio Milinić  – rekla je Cvijanovićeva.

Neobičan je i Milinićev povratak u MIP BiH nakon imenovanja na funkciju šefa Predstavništva RS, jer mu je tada prestao status državnog službenika, kaže Ana Tršić Babić, bivša zamjenica u MIP-u. Ona ima zamjerke i na Milinićevo ponašanje po povratku u MIP.

– Sjećam se kada se vratio u MIP da je non-stop bio na bolovanju, tako da je pomoćnik ministra Amer Kapetanović u jednom trenutku tražio da se ispita njegova radna sposobnost da obavlja funkciju državnog službenika u Minsitarsvu inostranih poslova – rekla je Trišić Babić.

U SNSD- pitaju ih da li je nakon razrješenja sa mjesta šefa Predstavništa RS u Moskvi Milinić koristio mejl adresu Predstavništva kojom je svoje sagovornike dovodio u zabludu da komuniciraju sa institucijama Srpske. I da li je koristeći tu adresu nudio na prodaju benzinske pumpe u Republici Srpskoj u svoje ime i za svoj račun, a ne po ovlaštenjima institucija Republike Srpske.

Indikativno je i to što je SNSD juče zatražio da se u vezi s ovom temom oglase ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i predsjednik SDS-a Mladen Bosić a onda, umjesto toga, oglasi se sam Milinić saopštenjem i to pišuću ga u trećem licu i hvaleći sebe.

Iz Minsitarstva inostanih poslova danas je stigao odgovor da Crnadak neće biti u mogućnosti da uskoro razmatra zahtjeve SNSD-a , prije svega, zbog brojnih obaveza.

Izvor: RTRS