Predstavljanjem nagrađene knjige “Svedočenje” Nikole Vujčića u okviru “Večeri laureata” u Prijedoru, završeni su 43. Književni susreti na Kozari.

O “Svedočenjima” je prijedorskoj “Galeriji `96” govorio akademik Milosav Tešić koji je istakao da je ova knjiga zaslužila da dobije nagradu “Skender Kulenović”, budući da je riječ o ozbiljnom pjesničkom ostvarenju.

“Vujčić piše slobodnim stihom koji nema rime i njegovo pjesništvo je zasnovano na tri osnovna motivska polja, i to polje reči, ćutanje tišina kao objedinjujući pojam i pišući kao da Nikola Vujčić želi da dosegne tišinu, odnosno da rečima iskaže tišinu”, rekao je Tešić.

Laureat ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari Nikola Vujčić rekao je da je zbirka nastajala četiri godine.

“To ništa ne znači jer čovek ne može da piše stalno. Naiđu tako naleti reči, a onda i ćutanja, a i sam Skender Kulenović je puno ćutao i ćutanje je ponekad jako dobro, a i ono ponekad puno govori”, naglasio je Vujčić.

Stihove iz Vujčićeve nagrađene knjige govorila je beogradska glumica Andrijana Videnović, a u muzičkom dijelu programa učestvovali su učenici Muzičke škole “Savo Balaban” i profesor Dragan Maksimović, koji je na gitari izveo pjesmu komponovanu na stihove naslovne pjesme “Svedočenje”.

Direktor “Galerije `96” Tihomir Ilijašević, koji je akademski slikar, kao iznenađenje večeri Nikoli Vujčiću poklonio je njegov portret, čiji je i autor.

SRNA